Hur man installerar en WordPress-blogg på en virtuell server i City Cloud

Özgür Bal WordPress Leave a Comment

Många har frågat oss hur lätt eller hur snabbt det går att skapa en enkel blogg, som WordPress, hos oss på City Network. Svaret är enkelt, gå vidare och registrera dig på vår beställningssida och installera sedan din WordPress-blogg genom vår One Click-installer.

Då kom frågan hur snabbt det skulle gå att göra allt från början, på en virtuell server i City Cloud. Svaret var till en början enkelt även där, ett par minuter förstås. Men sen började vi klura lite på det där och ville själva ta reda på exakt hur många minuter det egentligen tar.

Vi utrustade oss med ett tidtagarur och körde igång. Här är resultatet.

Förberedelser

Om du vet hur man hanterar en dedicerad server, fysisk som virtuell, kan du säkert redan detta. Om du inte besitter tillräckligt med  kunskap för att hantera en egen server rekommenderar vi att att du använder vårt webbhotellspaket, det är oerhört enkelt och besparar dig en hel del jobb. Om du trots det är i behov av att flytta till en dedicerad miljö och behöver full kontroll över din WordPress-blogg bör du ha:

 • Grundläggande förståelse för Linux
  • Installation och drift (i regel via en fjärranslutning). Förståelse för apt pakethanteringssystem.
 • En grundläggande förståelse av WordPress och bloggar i allmänhet
 • Grundläggande kunskaper om Cloud Computing och City Cloud.
  • Det är enkelt att hantera dina servrar i vår kontrollpanel, för dig som behöver lite extra hjälp har vi självklart guider.

Då är vi redo att dra igång.

Minut 1-10

Om du redan har ett konto hos oss kan du hoppa över detta steg (du har just sparat 10 minuter av din tid). Om inte är det är verkligen enkelt.
Bara att gå till www.citycloud.se och klicka på Skapa konto. Inom några minuter får du ett e-postmeddelande, följ instruktionerna och länkarna.

Nästa steg är helt enkelt att verifiera din identitet, vilket du gör genom att ringa oss eller använda ditt kreditkort. Vi tar självklart inte betalt för detta.

Minut 11-20

Vid det här laget bör du ha fått dina inloggningsuppgifter och kan nu logga in i City Cloud kontrollpanelen. I den här guiden använder vi en Debian GNU / Linux (i skrivande stund, “Squeeze”-versionen), så våra instruktioner är fokuserade på det. Processen ser lite annorlunda ut om du väljer en annan distribution.

Vi väljer alltså operativsystem och den minsta installationen “small” då vi inte behöver mer resurser än så för den grundläggande installationen. Vi kan när som helst vid ett senare tillfälle skala om servern efter behov.

Skapandet av servern kan ta ett par minuter. När servern är klar kommer den att visas under “Aktiva Virtuella Maskiner”.

Minut 21-60

Klicka på infoknappen (“i”) för din server och kopiera IP-adressen samt anteckna användarnamnet och lösenordet under “anteckningar” på fliken generellt. Använd din SSH-klient (vi använder putty) för att nå servern och följ instruktionerna om att byta lösenord. Tänk på att välja ett säkert lösenord!

Väl inne är vi redo att installera webbservern, i detta fall valde vi Apache 2 men du kan använda det du föredrar (ytterligare konfiguration kan komma att krävas för WordPress).

Vi byter till root och säkerställer att vi har en spegling av debian på vår sources.list.file. I vårt fall använder vi en Svensk spegling så att nedladdning av paket går snabbare.

 # Switch to root
 su -
 # Add Swedish debian mirror
 echo "deb http://ftp.debian.org/debian/ squeeze main contrib" >> /etc/apt/sources.list

Sen ser vi till att vi har den senaste paketlistan. Vi installerar även ett par verktyg som kan vara bra att ha.

 apt-get update
 apt-get install vim

Sådär, nu ska vi installera webbservern. Vi använder oss av Apache 2 (prefork module) och PHP 5.

 apt-get install apache2-mpm-prefork php5
 ...

Nu har vi alltså installerat webbservern med standardinställningar. Stegen ovan installerar även PHP som en Apache modul. Då är det dags att installera databasservern. Vi använder MySQL.

 apt-get install mysql-server
 ...

Detta installerar den senaste stabila versionen av MySQL (för närvarande 5.1). Så snart installationen är färdig kommer systemet be oss sätta ett MySQL root user lösenord. Skriv in ett lösenord, upprepa och fortsätt. Med databasservern installerad är det dags att skapa en databas och en användare för den.

 mysql -u root -p
 mysql> CREATE DATABASE wordpress;
 mysql> GRANT ALL PRIVILEGES ON wordpress.* TO wordpress_user IDENTIFIED BY "put_your_password_here";
 mysql> FLUSH PRIVILEGES;
 ...

Därefter ska vi installera WordPress bloggen

 apt-get install wordpress
 ...

Detta kommando installerar även andra nödvändiga saker såsom php5-mysql och php5-gd. Nu går vi vidare med konfigurering. Vi har redan webbservern, databasservern och bloggen installerad. Nu behöver vi en viruell host för vår blogg.

 vim /etc/apache2/sites-available/blog

Vilket bör innehålla följande text (du kan använda vim eller nano editeraren).

<VirtualHost your_ip_address:80>
ServerName www.yourdomain.com
ServerAdmin me@yourdomain.com
DocumentRoot /var/www/blog
DirectoryIndex index.php
<Directory /var/www/blog/>
 AllowOverride All
 Order Deny,Allow
 Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

När du har sparat allt, behöver vi skapa en symbolisk länk för WordPress filerna. (De finns under /usr/share/wordpress på debian). Därefter behvöver vi sätta igång vår virtuella sida på Apache. Du kan ersätta din IP-adress med en asterisk *, mer information finns i dokumentationen för Apache 2.

 ln -s /usr/share/wordpress /var/www/blog
 a2ensite blog
 apachectl restart

Vi är nästan klara. På Debian finns config-filen för WordPress under /etc/Wordpress. Ett enkelt sätt att konfigurera den är att kopiera filen till en ny med hjälp av vårt domännamn. Därefter öppnar vi upp config-filen i en text-editor.

 cp /etc/wordpress/wp-config.php /etc/wordpress/config-YOUR_DOMAIN.COM.php
 vim /etc/wordpress/config-YOUR_DOMAIN.COM.php

Här skriver vi in variablerna med motsvarande information (databasnamnet som du precis skapade, användarnamn och lösenord)

 • define(‘DB_NAME’, ‘wordpress’);
 • define(‘DB_USER’, ‘wordpress_user’);
 • define(‘DB_PASSWORD’, ‘put_your_password_here’);
 • define(‘DB_HOST’, ‘localhost’);
 cp /etc/wordpress/wp-config.php /etc/wordpress/config-YOUR_DOMAIN.COM.php

Nu kan vi öppna en webbläsare och skriva in serverns IP-adress. Om allt gick som det skulle bör du se WordPress installationen. Det är bara ett par enkla saker som du måste konfigurera, såsom lösenord och e-postadress. När detta är klart får du tillgång till admin-sidan.

Färdigt!

För att verifiera att allt är som det ska behöver du öppna en webbläsare och skriva in IP-adressen (eller domännamnet om du har pekat den mot IP-adressen) till bloggen. Du bör landa på din nya bloggs förstasida.

Därefter hanterar du din blogg precis som om du hade kört den på ett webbhotellspaket i vår delade miljö. En stor skillnad är att du när som helst kan stänga av den virtuella servern, Uppgradera den med mer minne och processorkraft och sedan starta den igen.

Det här var en enkel demo för att visa hur pass enkel processen är. Det är, generellt sett, samma process för många andra installationer, inte bara WordPress-bloggar.