Välkommen till ett nytt och förbättrat City Cloud!

Özgür Bal VD har ordet Leave a Comment

2013 har visat sig bli precis så spännande som vi hade hoppats. Vi har haft en plan för året där ledorden har varit och är:

Enkelhet
Redundans
Funktionalitet

Samtidigt som många av våra internationella konkurrenters tjänster blir allt mer komplexa har vi fortsatt med vårt fokus att City Cloud skall vara väldigt enkelt att använda. Vårt mål är att vem som helst inom vilken organisation som helst skall kunna skapa ett konto och sätta upp en server. Det kommer fortsätta vara en av våra verkligt unika punkter som vi jobbar med. Det är verkligen en utmaning att lägga till ny och avancerad funktionalitet samtidigt som man ändå vill behålla enkelhet och användarvänlighet. Vi har antagit oss den utmaningen under året och här är några av nyheterna från första halvan av 2013.

Nytt datacenter i Stockholm

För att ta City Cloud till nästa nivå var det uppenbart att vi behövde fler noder – dvs flera orter som man kan bygga sina tjänster över. Vi lanserade vårt andra datacenter (Stockholm) redan under våren och vi hoppas lansera ett tredje i London under nästa år. Varje ny nod i City Cloud byggs med samma grund där vi har stora largingsenheter kopplade med stora och många bladservrar där alla virtuella maskiner (VM) kan “flyta” mellan de fysiska servrarna. Om det exempelvis blir ett fel på en fysisk server kan en VM direkt köras igång på en annan fysisk server utan nertid. Vi använder oss endast av så kallad äkta full-virtualisering vilket innebär att varje VM har sin egen kärna (kernel) och delar på så sätt inget med andra virtuella maskiner. En mycket viktigt detalj med tanke på både stabilitet och data säkerhet.

City Clouds Stockholmsnod har nu gått i en betaperiod under ett antal månader och vi släpper betastämpeln den 9:e september. Då är det fritt fram att köra igång produktionsmaskiner då vi har nått den stabilitet och kvalitet som både vi och våra kunder förväntar oss av City Cloud-servrar. Du kan nu bygga extremt redundanta tjänster över två orter i molnet, i Sverige.

En helt ny kontrollpanel med helt nytt utseende

Vi hoppas att ni vid detta laget har fått chansen att se vår nya kontrollpanel för City Cloud. Tanken är att du så inom kort ska kunna ha flera administratörer i din organisation som handhar olika aspekter av din servermiljö i molnet – vilket kan löpa över flera orter och datahallar. Allt från ett enkelt gränssnitt. Du grupperar enkelt dina servrar per datacenter eller användarspecifika grupper. Vi har också gjort det mycket enkelt att förstå dina ackumulerade kostnader och den beräknade månadskostnaden för dina servrar. Något som vi ser som oerhört viktigt i en ny värld där dina resurser köps per timme och “on demand”.

Om ett par veckor kommer du kunna lägga till accessgrupper för att styra vad olika personer inom din organisation ska få tillgång till i er kontrollpanel. Backup är nu en del av samma gränssnitt och det är samma tjänst som vi länge har levererat i onlinebackup.se. Du kan ta backuper på filnivå eller hela “disk images”. Du väljer själv hur hårt du vill kryptera och hur länge du vill behålla din data. Självklart har du full kontroll över att återställa datan också. Allt för så lite som 1 kr per GB.

Nya hårdvaruprofiler (serverkonfigurationer)

Vi tar ständigt emot synpunkter och förbättringsförslag från våra kunder och en av dem som vi agerat på är att tillhandahålla fler profiler för att bättre nå effektivitet med servrar i City Cloud. Under sommaren lade vi till 20 nya serverkonfigurationer. Bland dessa finns konfigurationer med många processorkärnor i relation till RAM-minne och tvärtom. Redan så tidigt som i somras lade vi till riktigt stora profiler för extrema behov, idag kan våra kunder således skapa virtuella maskiner med 16 processorkärnor och 128GB RAM.

Nya priser

Under våren sänkte vi våra priser och snart är det dags igen. Vi kommer under september med ytterligare prissänkningar – denna gången mestadels för våra större profiler. Idag får du en liten server med en kärna och en halv GB RAM för drygt 100 kr.

Ny City Cloud webbplats

Sist men inte minst så ser du kanske att vi har lanserat en ny webbplats. Vi hoppas kunna fullfölja våra mål gällande enkelhet även här. Vår tanke med den nya designen är att du lätt ska kunna komma igång och lika enkelt engagera dig i vårt växande community runt City Cloud.

Vi hoppas du tar chansen att se dig omkring i vårt “nya” City Cloud och lovar fler nyheter framöver. Tveka inte att ge oss mer återkoppling på vad vi kan göra bättre för just dig!

Tack!

Johan Christenson
VD City Network