Severalnines ger alla möjligheten att ha ett databasmoln

Özgür Bal Service Provider Programmet Leave a Comment

Vi är stolta över att presentera vår nya partner till vårt Service Provider program. Severalnines har skapat en plattform för automatisk databasklustring som gör det enkelt att driftsätta, hantera och skala sin databas i molnet. Trots företagets unga ålder har Severalnines redan hunnit driftsätta över 7000 databasklustringar för företag som Technicolor och Telekom Malaysia. I början av året blev de även utsedda till “Best Cloud Startup” av EuroCloud Sweden. Vi är i slutfasen av att på allvar dra igång vårt partnerskap och tog chansen att prata med Vinay Joosery, VD och medgrundare av Severalnines, för att få veta lite mer om företaget och deras tjänst.

Hej Vinay och kul att vi får möjligheten att prata lite. Berätta lite för oss om Severalnines, vad är det ni gör egentligen?
Vi bygger en plattform som hjälper företag att köra elastiska databaser var som helst, i molnet som på fysisk hårdvara i sitt eget datacenter. Med vår mjukvara är det enkelt att driftsätta en databas, skala den on demand och hantera alla delar av databasen. Man kan se det som en virtuell Databasadministratör som hjälper till med alla aspekter av databasens livscykel. Vår plattform är databas-oberoende. I dagsläget har vi support för MySQL men vi planerar redan att utöka till att även täcka in fler av de populära databaserna.

Hur länge har företaget existerat och hur stora är ni?
Företaget har funnits i ungefär ett år och vi är idag 10 anställda. Det har verkligen varit en hektisk och rolig tid och just nu fokuserar vi på att växa för att kunna hantera den växande användarskaran.

Hur kom du på idén till plattformen?
Min medgrundare Johan och Jag har under många år arbetat inom databasindustrin med fokus på open source databaser. Trots att t.ex MySQL har funnits på marknaden i över 10 år och anammats av den breda skaran har användarna fortfarande svårt att skala sina databaser vid behov. Det var här vi såg möjligheten att göra skillnad. Tanken att IT-folk med varierande kunskaper enkelt skulle kunna skapa en databas, hantera den via ett enkelt gränssnitt och skala om den med ett musklick var det som ledde fram till Severalnines.

Vem behöver era tjänster och varför?
Vem som helst som ska driftsätta en databas kan dra nytta av vår tjänst. Datamängderna ökar lavinartat och har börjat förändra företag, myndigheter, forskning och det vardagliga livet. Allt drivs av fler onlineanvändare, smart-phones, sensorer och RFIDn. Det är svårt att hitta något företag idag som inte upplever en stor ökning av datamängderna. Även små företag med onlineverksamhet genererar stora volymer data och problemet med att hantera all data är verkligt, oavsett om du har en liten start-up eller driver ett stort bolag. Vi hjälper dessa bolag att göra sin databasinfrastruktur elastisk, kostnadseffektiv och lätthanterlig.

Vilka bolag och organisationer använder era tjänster idag?
Vi har varit med och möjliggjort över 7000 driftstättningar och intresset har varit oerhört stort. De mest populära branscherna är telekom och webb. Våra betalande kunder består av stora bolag som Technicolor och Telekom Malaysia. Vi har en del referenskunder och fallstudier på vår hemsida www.severalnines.com/references. Jag vill också nämna vårt start-up program vilket kan vara något för alla små företag där ute. Om du är i uppstartsfasen med ett företag, med färre än 10 anställda och mindre än 1 miljon euro i finansiellt stöd, får du fri tillgång till vår enterprisemjukvara i 12 månader. Skicka ett mail till startup@severalnines.com så hjälper vi dig att komma igång.

Kan du berätta lite mer om tekniken bakom och hur MySQL klustring egentligen görs?
Javisst. Vi har en plattform som vet hur en databas ska driftsättas, oavsett om den är i ett privat datacenter eller i ett publikt moln. Plattformen har funktionalitet som automatiserar många av de manuella rutiner och tillvägagångssätt som en vanlig databasadministratör skulle ha lagt ned tid på att göra. Den inkluderar verktyg för att analysera databasprestandan och göra uppdateringar. Plattformen övervakar även alla databasinstanser och vet hur och när en databas behöver startas om, hur fel ska hanteras och hur applikationer ska dirigeras om till en annan databas om det behövs.

Vi träffades på EuroCloud Sweden Awards där ni vann kategorin “Best Cloud Sartup”. Hur har det påverkat er?
Det var en stor ära att vinna utmärkelsen och det hjälpe oss att sprida vårt budskap och vår produkt. Vi fick kontakt med flera partners och träffade även potentiella kunder som letade efter seriösa leverantörer att jobba med. En oberoende organisation som EuroCloud kan spela en viktig roll när det kommer till att utbilda företag och organisationer i nya tekniker.

Vi blir ju i och med detta officiellt partners, något som vi är oerhört spända inför. Hur ser du på våra framtida samarbeten?
City Cloud är en innovatör inom cloud computing och ett svenskt företag, precis som vi är. Våra tekniker har jobbat tillsammans under de senaste månaderna och vi har fått utomordentlig support. Jag kan knappt vänta på att få visa upp de saker vi jobbat på tillsammans! Vi ser fram emot ett långvarigt samarbete med City Cloud och City Network.

Cloud Camp genomförs snart och Severalnines är en av sponsorerna, vad har du för tankar om campet?
Vi ser Cloud Camp som en utmärkt mötesplats där idéer och tankar kring cloud computing kan utbytas. Vi ser fram emot att delta i diskussionerna.