Hur kan man lägga till nya diskar för en virtuell maskin i City Cloud?

Özgür Bal Prestanda Leave a Comment

Varje virtuell maskin i City Cloud har en default hårddisk med 20Gb, och det skulle vara tillräckligt stor att hantera databas servern, webbservern, backup eller personliga arkiv.
I vissa fall kan du behöva mer, och tack vare virtualisering det är enkelt att lägga till en, eller flera diskar.
Vi ska visa dig här hur enkelt och snabbt det är.

Förberedelser

Du behöver skapa en virtuell maskin först. Du kan lägga till diskar när du skapar en server eller senare, och eftersom installationsprocessen är exakt samma, du behöver inte oroa dig för att skapa nya virtuella maskiner om du har en eller flera redan.

Diskar som alla andra av de resurser som minne och processorkraft, är virtualiserade. Det innebär att du inte behöver bekymra dig om var exakt dina diskar är, vi tar hand om det åt dig. Du kan också skapa så många diskar som du vill, enda skillnaden är den ökade kostnad vilket som du ser här , är fortfarande billigt.

Ett par av anteckningar innan vi fortsätter. Vi skriver den här guiden för GNU-Linux Debian Squeeze 64-bitars (6.0.2.1), så verktyg som används kan vara olika beroende på installation du väljer. Denna guide kan också fungera med Ubuntu eftersom det är Debian baserade, men det är inte testat. Om du har problem med att konfigurera upp saker, kontakta oss bara med information om OS du använder och vi ger dig ett par tips om vilket verktyg som ska användas.

Låt oss komma igång.

Lägga till en disk

Det finns två sätten för att lägga till en hårddisk. Under tiden när server skapas eller lägga till den till en nuvarande server.

Vi antar att du skapar en ny virtuell maskin, så det här är din vanliga första steg:

Som du kan se, du har “Extra hårddisk” alternativ där du kan välja storlek av disken. Detta säger till systemet att vi vill ha en ny tom hårddisk ansluten till servern, medan den förvalda en (med 20 GB utrymme) kommer att innehålla operativsystemet.

Det andra sättet är liknande, men du behöver att stänga av servern. Detta är viktigt att förstå, eftersom vi behöver driftstopp. Hela själva processen är ganska snabbt så att driftstopp blir minimal.

Gå till “Inaktiva virtuella maskiner” sektionen och hitta din server, klicka sedan på “Detaljer” (den sista ikonen på servern raden). Där har du en flik som heter “disk”, som bör leda dig till:

Bara klicka på “Ny Disk” och välja storlek från 10 GB till jätte stor 3 TB av rent data. Klicka på “Skapa” och sen “Spara”.

Underbart! Du har precis lagt en ny disk till din virtuella server. På samma sätt kan du lägga till mer eller ta bort nuvarande diskar.

Slå på servern, nu är det dags att ställa saker och ting.

Sätta upp diskar

Vad vi ska göra nu är i grunden partitionera hårddisken, formatera och montera den och efter det, berätta Linux att använda den med nästa omstart av servern.

Vi ska börja med partitionera vara nyligen skapade disk med den utmärkta verktyget c fdisk (finns redan installerat på vår Debian GNU / Linux).

cfdisk /dev/vdb

Du skulle se en skärm som liknar den ovanstående, vilket berättar att vi har en skiva av en viss storlek och är klart att vara partitioneras. Slå “Ny” och välj sedan “83” (Linux) som partitionstyp. Närdet är klart, klicka på “Skriv”, bekräfta med “Ja” och avsluta programmet.

Du kan upprepa denna processen flera gånger om det behövs. I vårt exempel skapar vi bara en partition som upptar hela disken.

Viktigt att veta är att vi använder “/dev/vdb” eftersom det är den första disk efter standard disken, om du redan har gjort det, det kan vara “/dev/vdc” eller “/dev/vdd”.

Nu behöver vi att formatera disken.

mkfs.ext4 /dev/vdb1

Det skulle ta några minuter (kanske mindre, det beror på hårddisken storlek). Glöm inte att göra detta för alla partitioner du skapade. Du måste ersätta /dev/vdb1 med motsvarande fil deskriptor (t.ex. /dev/vdb2, /dev/vdb3, /dev/vdc1, etc). Vi använder “ext4” som system fil, men du kan välja vilken system du vill och känner sig bekväm med, till exempel ext2, ext3, minix, reiserFS, osv.

Bra hittills, nu ska vi skapa en mapp där hårddisken ska monteras. Vi väljer “/myfiles” som exempel, men du kan välja vad du vill.

mkdir /myfiles

Till mappen ovan kan du vidare ställa in andra behörigheter (med chown eller chmod kommanden).

Innan vi fortsätter, vi måste identifiera string på disken i fråga. Bara köra följande:

blkid

Kopiera och klistra in raden som matchar din hårddisk, och spara den till senare.

Nu ska vi redigera konfigurationsfilen på diskar med vår favorit texteditor (vi gillar Vim).

vim /etc/fstab

Som du kan se, här har du inställningar till alla diskar. Vi kommer att berätta för Linux att montera den nya disken vid uppstart och sätta ett par direktiv.

Kom ihåg-ID på servern? Ta upp det och lägga till följande rad längst ner:
UUID=e6fcad12-20fc-4010-9ad7-034093cae939    /myfiles ext4 errors=remount-ro  0  0

Du bör ersätta UUID string med den från din disk. Första parameter säger vilken hårddisk det gäller (Alternativt kan du använda något i form av / dev / deviceX), den andra är monteringspunkten, den tredje motsvarar vilken typ of filsystem det är, och resten är parametrar. I det här fallet, till exempel vi säger till operativsystem, som om det hittas fel, bör hårddisken montera sig själv som skrivskyddad för att säkerställa ingen ytterligare skador.

Spara filen, och om allt gick bra, bör det vara allt. If you have encountered any problems along the way, just check the parameters on each case, a wrong ID or a different partition type could mean there is no mounted disk.

Du kan också kolla det vid omstart, skriv bara:

mount –t ext4 /dev/vdb1 /myfiles

Om det kommandot genomförs korrekt, betyder det att hårddisken fungerar bra. Vanliga problem har att göra med felaktig konfiguration av fstab fil.

Vi kan börja nu!

Grattis! Du har nu en ny disk redo att vara fylld med filer. Detta är ett bra sätt att utöka din server kapacitet och som ni kan se, processen är smärtfri.

Glöm inte att det är bara början och du kan göra mycket mer genom att lägga hårddiskar. Resten är upp till dig.

I framtiden kommer vi att lägga till fler guider som har med extra hårddiskar att göra.
Till exempel har du någonsin undrat hur man flyttar en /home partition till en annan disk (ett vanligt problem när dina behov ökar) eller hur man flyttar en MySQL databas?

Kolla på vår blogg regelbundet och ta reda på det.