Övervakning av dina webbplatser med Apica WebPerformance

Özgür Bal Partners Leave a Comment

Nu mer än någonsin är det av yttersta vikt att din webbplats hela tiden är uppe och snurrar. Om du redan har ett redundans system, skulle systemet inte vara komplett om du inte har ett sätt att få reda på när sidan har gått ner. Det är därför vi har verktyg för övervakning av alla händelser, oavsett om du har en personlig webbplats eller flera servrar, är det förstås viktigt att få reda på problem direkt när de uppstår. Idag ska vi visa ett verktyg som vår partner Apica tillhandahåller och som låter dig övervaka flera webbplatser på ett enkelt sätt.

Externt är bättre än internt

När din webbplats går ner, kan det såklart bero på en mängd olika saker. Ibland är det inte ens din egen sajt eller webbhotellets fel utan rent av problem med uppkopplingar och andra nätversrelaterade problem. Det första steget är att acceptera att ingen anslutning, server eller plats är perfekt. Det kan uppstå problem var som helst. När du att acceptera detta faktum bör nästa logiska fråga vara “Hur kan du få reda på ett problem riktigt snabbt?”. Svaret är enkelt: med ett övervakningsverktyg som, av uppenbara skäl, ansluter till din webbplats från en extern plats och som kan varna dig.

Apica WebPerformance ger dig ett enkelt, webbaserat gränssnitt som du kan använda för att få en snabb överblick och uppfattning om hur din webbplats presterar. Du har också, som man kan förvänta sig, rapportering och varningar (via e-post eller SMS).

Nu kör vi

Tur, man kan testa Apica WebPerformance gratis, du behöver bara gå in på: http://www.apicasystem.se/web-performance-monitor.aspx och köra igång direkt. Du kan starta smått och sedan uppgradera efter dina behov. Systemet är tillgänglig till ett rimligt pris och du kan uppgradera när som helst. Det första du behöver göra är att fylla i ett enkelt formulär och sedan fylla i två webbplats adresser. Se till att det är giltiga webbplatser, annars kommer du inte kunna gå vidare.

WebPerformance - Start page

WebPerformance - Start page

Översikt

Här kan du få en snabb titt över alla din webbplatser, diagram över deras genomsnittliga svarstid och en sammanställning av hur många fel och händelser har det varit under de senaste 24 timmarna.

Du kan lätt lägga till eller ta bort diagram till sammanfattningen med plustecken.

Detaljerad översikt: kontroller

Här kan du se en detaljerad lista över webbplatser, deras svarstid, Service Level Agreement (SLA) mål och ännu mer relevant information.

WebPerformance - Checks

WebPerformance - Checks

Om du klickar på en webbadress, kommer du att få en detaljerad bild av den specifika webbplatsen. Där kan du se viktig information om varningar, fel och katastrofala händelser (som t.ex. webbplatsen inte är tillgänglig alls). Apica har sett till att visa  alla värden över tid då man vanligtvis börjar oroa sig om problem återkommer många gånger under en tidsperiod och mindre över problem som inträffar enstaka gånger.

WebPerformance - History

WebPerformance - History

Här kan du också se flera andra delar med användbar information, t.ex. “Trends”, “History”, “Times”, “SLA” och “Setup”. Låt oss ge er en kort beskrivning av varje:

  • Trends: Trends visar en tabell där man kan se flera variabler som hjälper dig att förstå förändringar över tid. Du kan snabbt få en uppfattning om din sajt presterat bra eller dåligt genom att titta på förändringar, minimum, maximum och median värden. Bäst av allt är att du kan jämföra med tidigare perioder. Perioder inkluderar daglig, veckovis, månadsvis, kvartalsvis och årligen.
  • History: En historisk bild av kontrollpunkter. Du kan välja ett visst datumintervall och se om det har varit några fel, och hur många försök som gjorts.
  • Times: Ett fint diagram över antalet gånger som din sida kollats, vilket kan visas över en specifik tidsperiod.
  • SLA: Här kan du ta en snabb titt på hur dina SLA: s uppfylls. Service Level Agreement brukar definieras av din webbhotells/server/moln leverantör.
  • Setup: Här kan du ändra viktiga variabler såsom adressen till webbplatsen, varifrån kontrollen utförs från och intervall. Du kan också definiera egna SLA mål, som du sedan kan kolla på föregående avsnitt.

Rapporter och verktyg

Här kan du skapa en PDF-rapport som du kan ladda ner och läsa noggrant efteråt. Detta är praktiskt när du har flera webbplatser och kanske andra avdelningar som behöver tillgänglighetsrapporter. Under verktyg finns det möjlighet att enkelt pinga en webbplats för att manuellt se om den är igång och kontrollera svaret från webbservern. Du har också olika möjligheter att ansluta till servern, “ping”, “URL response” och “TCP port”.

WebPerformance - Reports

WebPerformance - Reports

Det var en grundläggande genomgång av Apica WebPerformance. Verktyget har en mängd variabler som du kan justera efter just dina önskemål. Flexibiliteten i systemet är riktigt bra och du kan enkelt anpassa dina tester för olika situationer. Det handlar om upptid och med detta verktyg kan du vara säker på att du omedelbart blir notifierad om något problem uppstår, något som ger dig möjligheten att proaktivt hitta och åtgärda problem innan dina användare slår bakut.