Europas första OpenStack-baserade molntjänst över flera geografiska zoner

Özgür Bal City Cloud, OpenStack Leave a Comment

För fem år sedan lanserade vi City Cloud och blev Skandinaviens första äkta leverantör av infrastruktur som tjänst (IaaS). Idag är vi en av de första i världen att lansera OpenStack på vår publika infrastrukturtjänst. Vi är även först i Europa att lansera OpenStack i tree serverhallar (till en början), som alla kontrolleras från ett enda gränssnitt. Låt oss få visa vad vi har jobbat på under det senaste året…

Skärmavbild 2014-11-24 kl. 15.48.46

 

OpenStack – framtiden för cloud computing

Låt oss bara ta ett par minuter och berätta lite vad OpenStack verkligen är.

Generellt, och väldigt förenklat sett hade vi i begynnelsen möjligheten att välja mellan en av två operativsystem för våra datorer, Windows eller MacOs. Oavsett vad du egentligen hade för behov var du tvungen att göra ett val och hålla dig till det tills det blev dags att investera i en ny dator. Du kunde, och kan, inte göra några drastiska förändringar i ditt operativsystem för at få det att göra det du vill och i mångt och mycket är du helt i händerna på tillverkaren av operativsystemet. Dina windowsprogram kunde och kan inte flyttas till en mac och tvärtom.

När Linux lanserades med ett öppet och fritt operativsystem baserat på samarbete mellan alla som vill bidra förändrades saker drastiskt. Idag är det miljoner och åter miljoner servrar, telefoner och andra enheter som körs på någon form av Linux kärna.

Det här är precis vad som håller på att hända inom cloud computing genom OpenStack. Fram tills lanseringen av OpenStack 2010 fanns det ett antal färdiga lösningar från olika aktörer, som alla var fantastiska skapelser i sig. Men precis som med jämförelsen mellan Windows och MacOs, kan du inte flytta saker mellan leverantörer, utveckla nya funktioner eller skräddarsy din molnlösning. Allt hängde på leverantören som i sin tur kan vara beroende av sina leverantörer och så vidare.

Sen kom då OpenStack. En Open Source mjukvara för att skapa privata och publika moln. Det är gratis, det är öppet och och gissa om vi älskar vad man kan göra med det. Vad önskar du att din molnleverantör kunde erbjuda i sin lösning? Vår bästa gissning är du vill kunna hantera precis allt som har med din infrastruktur att göra. Du vill kunna kontrollera ditt helt egna, virtuella datacenter eller hur? Låt oss visa varför OpenStack kommer förändra City Cloud i synnerhet och molnet i allmänhet för alltid.

 

City Cloud OpenStack Beta

Idag lanserar vi alltså OpenStack i City Cloud i en stängd beta för några få utvalda kunder. Vi hoppas kunna släppa in fler betatestare i början av nästa år. Vi lanserar nu OpenStack i tre av våra serverhallar på en och samma gång vilket innebär att våra användare kan börja bygga avancerade, klustrade lösningar redan från start. Du kan flytta servrar och volymer mellan serverhallar, skapa och koppla samman privata nätverk som spänner över flera serverhallar för att hålla din trafik privat och säker. Våra serverhallar är sammanlänkade med flera 10Gbps våglängder vilket banar väg för riktigt spännande privata nätverkslösningar.

Med OpenStack kommer du som befintlig City Cloud-användare behöva vänja dig med ett nytt tänk kring hur du kör din virtuella miljö, jämfört med hur vi presenterar det idag. Här är två stora områden som skiljer sig från vår nuvarande plattform.

 

Projekt

Arbetsflödet delas in i projekt. Projekt kan användas för att dela in din infrastruktur i helt separata installationer och styra vilka användare som ska ha tillgång till olika delar av ditt system. Inom kort kommer vi lägga till funktioner såsom budget vilket kommer göra projekt-funktionen perfekt för testmiljöer, sidoprojekt och avdelningar. Med funktionerna på plats kan man exempelvis sätta upp ett projekt med en egen budget som en viss avdelning har tillgång till. På det här sättet kan projektledare, VD och andra chefer i större organisationer enkelt få en översikt och kontroll över hur mycket resurser som används av varje projekt.

 

Pooler

En annan sak som kommer påverka arbetsflödet är pooler inom projekten. Pooler av IP-adresser, images, snapshots och volymer. Eftersom att du kan göra så otroligt mycket med OpenStack har vi valt den här typen av hantering för att hålla allting organiserat.

Du har din egna pool med IP-adresser som kan kopplas till olika servrar, images som kan installeras på servrar och volymer som du kan flytta runt och koppla till olika servrar.

 

En sista grej innan vi  går in på funktionerna

Håll det här i minnet. Allt vi gör och alla funktioner vi släpper nu fungerar i och över alla serverhallar som vi lanserar i. I dagsläget har vi 2 City Cloud noder i Sverige, en i London och snart även i Frankfurt och Paris. I takt med att vi växer kommer även City Cloud OpenStack att växa. Vi kommer fortsätta att utveckla fler och mer avancerade funktioner för att låta dig bygga applikationer som spänner över flera serverhallar för maximal tillgänglighet och redundans. Du kommer helt enkelt att få total kontroll över ditt helt egna privata, virtuella nätverk som sträcker sig över hela Europa. Du kommer även ha full kontroll över dina tjänster i alla våra serverhallar runt om i Europa – med möjligheten att flytta servrar, tjänster och data runt Europa med ett par enkla knapptryck.

 

Funktionerna

Låt oss visa några screenshots och förklara de funktioner som vi släpper idag. Vi återkommer till dom här funktionerna i lite mer matiga artiklar framöver så håll dig uppdaterad. Tveka inte att ställa frågor eller lämna andra synpunkter i kommentarerna nedan. Missa inte heller listan på funktioner som kommer under 2015 lite längre ner.

 

Servrar

Det gamla vanliga. Skapa, skala och hantera dina virtuella maskiner.

Vi har återanvänt vår dashboard för att ge dig en god överblick över ditt användande och även lagt till några nya filtreringar. Det som är nytt är funktionen att manuellt sätta ett serverlösenord redan innan du skapar maskinen och även att installera SSH nycklar direkt på maskinen. Självklart installear du paket och färdiga images direkt i GUI:t med några få klick. Du kan även välja att få senaste versionen av respektive paket eller OS redan innan du skapar den, oavsett vilken version som ligger i image-poolen sedan innan.

Du kan även skapa egna script och installera helt och hållet skript-baserat. På det sättet kan du, inte bara installera ett OS utan även andra programvaror du vill ha.

Boot source är en riktigt intressant funktion som vid första anblick är en klonings-funktion men som kan göra mycket mer. Du kan exempelvis boota från en snapshot i din pool eller från en volym.

Vill du ha flera kopior av samma server med en gång? Inga problem, du väljer enkelt hur många instanser som ska skapas när du klickar på “skapa”. Du kommer märka hur otroligt fort det går att skapa en server och hur snabbt de är tillgängliga. Använd VNC ett par sekunder efter att du har tryckt på “skapa” så kan du se hela boot-sekvensen.

Tittar vi på listvyn och detaljerna för de individuella servrarna så ser även det ut nästan som innan. Om man däremot klickar på det lilla hjulet så öppnar vi upp en ny uppsättning möjligheter för att bland annat kunna ansluta och koppla loss ip-adresser och ta snapshots on demand.

 

Nätverk

Om vi tittar tillbaka på det strukturerade sättet att hantera alla funktioner i OpenStack så är det här den första av många gånger som vi kommer stöta på pooler. Du har dina nätverk och kan skapa nya precis som du vill och du har även dina virtuella routrar som du också kan kontrollera själv. Sen kommer din pool av det vi kallar floating IP-adresser som kan kopplas till vilken virtuell server du vill, i den serverhall den virtuella servern finns i.

 

Säkerhet

Här hittar du dina säkerhetsgrupper och din pool av SSH nycklar. Du kan sätta regler för varje individuell säkerhetsgrupp och även lägga varje virtuell server under en säkerhetsgrupp direkt från menyn “skapa server”. De här grupperna ger dig full kontroll över vilka maskiner som kan nås av olika grupper och hur. På så sätt kan du skapa enkla men effektiva verktyg för att hålla dina servrar säkra.

 

Förinstallerade operativsystem och applikationer

Här är din pool av förinstallerade operativsystem och applikationer. Dom som vi har laddat upp men även dom som du kommer kunna ladda upp själv. Klickar du på det lilla hjulet kan du snabbt och enkelt skapa en ny virtuell maskin baserad på någon av de förinstallerade paketen med en gång. Vi kommer lägga till en hel del roliga funktioner med tiden.

Under snapshots hittar du de ögonblicksbilder som du har tagit inom det här projektet. Samma gäller här, klicka bara på det lilla hjulet och skapa en server baserat på en snapshot så har du en klonad version inom bara några sekunder.

 

Volymer

Volymer är kort och gott virtuella, externa hårddiskar som du kan koppla till olika servrar precis som du vill. Du kan även ta en snapshot av en volym precis när du vill. Att kunna flytta en virtuell, extern hårddisk mellan olika virtuella maskiner och serverhallar är förstås en väldigt välkommen funktion!

 

Lastbalansering

Den här funktionen är en av de häftigare i City Cloud OpenStack. Du skapar helt enkelt en maskin som agerar lastbalanserare och sätter reglerna för hur trafiken ska hanteras. Därefter kopplar du på de virtuella maskiner som behöver lastbalanseras och vips så är du igång. Det finns även en inbyggd övervakning som säkerställer att dina lastbalanserare fungerar som de ska. Du kan lastbalansera dina virtuella maskiner över flera serverhallar och faktiskt även lastbalansera utomstående servrar genom City Cloud. Ja, du hörde rätt. Skriv bara in en IP-adress till en server som du har i din egen serverhall eller hos andra publika moln och lastbalansera genom City Cloud OpenStack!

 

 

Fler funktioner

Det vi har presenterat hittills bör vara tillräckligt för att komma igång med seriös IaaS-användning i City Cloud men vänta, det finns mer. Vi testar just nu ett antal ännu häftigare funktioner som verkligen kommer göra ett avtryck under 2015.

 

VPN

Japp, en inbyggd VPN-funktion i City Cloud är något som kan komma väl till pass för många. Den här funktionen kommer inte bara låta dig skapa säkra kopplingar till en serverhall utan till alla. Att skapa privata nätverk som spänner över hela Europa kommer bli lätt som en plätt.

 

Databastjänst

Vi jobbar stenhårt för att bli klara med databastjänsten och kunna släppa den när vi går in i öppen beta. Den här tjänsten ger en skalbar och pålitlig provisionerings-funktion för både relations- och icke relationsdatabaser. Du kommer kunna använda avancerad databasfunktionalitet utan att hantera komplexa uppgifter som konfiguration, patchning, backuper, återställningar och övervakning.

 

Iscensättning

  1. Skapa 5 Ubuntuservrar med 4 kärnor och 10 GB RAM
  2. Uppgradera tills senaste versionen av Ubuntu
  3. Installera Apache på alla maskiner
  4. Placera server ID 1 och Server ID 4 bakom router ID 2

Du hänger med va? Med iscensättning kan du scripta in i princip vad som helst i City Cloud. Allt från skapandet av virtuella maskiner och installation av applikationer till att organisera dina maskiner bakom routrar, brandväggar, lastbalanserare eller vad du kan komma på. Plötsligt kan en väldigt komplex miljö kopieras med bara ett par klick… 

 

Sådär! Det var vår story för tillfället. City Cloud OpenStack körs just nu i stängd beta för ett begränsat antal av våra kunder. Vi jobbar stenhårt på att få ut vår publika beta och det hoppas vi kunna klara av till början av januari. Tveka inte att dela dina tankar nedan och håll dig uppdaterad här på bloggen för mer information!