Lastbalansering med drag & drop i City Cloud OpenStack

Özgür Bal OpenStack Leave a Comment

Om du någon gång behöver en lastbalanserad lösning för webbservrar, databasservrar eller andra typer av servrar gör du det med ett par enkla klick i City Cloud OpenStack.

I det här exemplet visar vi hur enkelt det är att skapa ett par servrar och lastbalansera mellan dem.

 

1

Logga in i Citycontrolpanel, expandera menyvalet Servrar och klicka sedan på +Skapa server. Ge din server ett namn och välj i vilken serverhall du vill använda. Därefter konfigurerar du din server genom att välja vilket Operativsystem som ska installeras och en rad andra konfigurationsmöjligheter. I det här exemplet kommer vi lastbalansera mellan 2 virtuella maskiner och därför väljer vi att det ska skapas 2 instanser  av just den här konfigurationen. När du är klar klickar du på knappen Create server(s).

 

Det tar bara några sekunder för din server att skapas och när statusymbolen blir grön är servern redo. Tänk på att själva boot-sekvensen för operativsystemet kan ta ytterligare 10-30 sekunder beroende på vilket OS du valt att köra. Som du kan se har våra två servrar ingen publik IP-adress (Floating IP) men det finns en anledning till det. Eftersom att vi kommer placera servrarna bakom en lastbalanserare behöver enbart lastbalanseraren ha en publik IP-adress.

 

 

2

Nu är det dags att skapa själva lastbalanseraren. Expandera menyvalet Nätverk och klicka sedan på Load Balancer och sedan knappen Create Load Balancer. Ge din lastbalanserare ett namn och välj samma serverhall som servrarna du ska lastbalansera finns i. Klicka därefter på knappen Create Load Balancer. I vårt exempel väljer vi att lastbalansera HTTP (port 80) med standardinställningarna men du kan såklart experimentera med de algoritmer och inställningsmöjligheter som finns tillgängliga.

 

3

Det tredje och sista steget är att välja vilka servrar som ska kopplas till den här lastbalanseraren och du kommer se den vyn direkt efter att du har klickat på knappen Create Load Balancer. Här kan du bara dra och släppa de servrar som du vill ska ingå i lastbalanserarens members list och när du har gjort det är allt klart. Den publika IP-adressen som lastbalanseraren har dirigerar nu trafiken till de lastbalanserade servrarna.

 

Lastbalansering i City Cloud OpenStack är ett mycket viktigt verktyg när du bygger din infrastruktur. I nuläget fungerar dra- och släpp-funktionen enbart med servrar som finns i samma serverhall som själva lastbalanseraren men du kan fylla i och lägga till vilken IP-adress som helst till lastbalanserarens members list. Detta innebär att du kan lastbalansera servrar från alla våra serverhallar likväl som servrar som finns på helt andra ställen – allt du behöver är IP-adressen.

 

Vill du komma igång med lastbalansering i City Cloud OpenStack?

Skapa ett konto och kom igång direkt.

 
creative commons licensed ( BY ) flickr photo shared by winnifredxoxo