Det är nog bara en tidsfråga innan en OpenStack-utvecklare kommer på ett sätt att klona mig för en dag

Özgür Bal OpenStack Leave a Comment

Det här är vad som händer när man av misstag ger marknadsavdelningen lillfingret – de tar hela handen och ber dig dela med dig av dina tankar om den mer tekniska sidan av OpenStack Summit.

 

Skämt åsido, OpenStack Summit är ett alldeles för bra event och innehåller alldeles för viktiga projekt och diskussioner för att inte delas så här kommer en sammanfattning av min andra dag här i Barcelona.

Inget strul

Jag började min dag framför stora scenen där, bland andra, Elisabeth K Joseph och Jonathan Bryce körde ett antal demonstrationer. Den mest intressanta var den om processen för att säkra OpenStack-funktionalitet som mjukvara – CI/CD processen – som vi utbildade oss inom de första dagarna. De som utvecklar för OpenStack puttar ständigt in ny kod och all kod behöver testas kontinuerligt – i flera moln och i olika delar av världen. Vi fick med andra ord se vad som händer efter själva utvecklingen som vi lärde oss mer om under de 2 dagarna på Upstream University.

En annan riktigt rolig sak var att City Cloud introducerades som ett av de publika molnen som bidrar med beräkningskraft för alla testerna i den här processen. Jae, det var roligt men samtidigt lite skrämmande. Hur säker jag än är på City Cloud så får.det.bara.inte.råka.strula när högsta hönset på OpenStack Foundation visar upp tjänsten i realtid. Ett par svettdroppar senare drog de igång ett 50-tal maskiner i våra hallar i London, Frankfurt och Karlskrona och allt fungerade felfritt.

Om kloningen

Resten av min dag spenderade jag på ett antal intressanta föreläsningar och som vanlig på OpenStack Summit är det ibland extremt svårt att välja vilka man ska lyssna på (jag ville bokstavligt talat gå på 80% av alla tillgängliga föreläsningar). Att döma av den enorma kompetens och alla intressanta projekt och ämnen som finns innanför väggarna borde det bara var en tidsfråga innan en “Stacker” kommer på ett sätt att klona mig för en dag så jag hoppas på att kunna dubblera i Boston.

Migrering av fysiska servrar

Låt oss bli lite seriösa igen. Bare metal tjänsten, Ironic, är ett oerhört intressant OpenStack projekt. Internap hade en riktigt bra föreläsning om hur man kan migrera fysiska servrar till OpenStack. Ironic är väldigt intressant för oss som en leverantör av IT-infrastrukturtjänster men framförallt för våra kunder av vilka många fortfarande har fristående fysiska servrar. Internaps föreläsning täckte in både utmaningar och lite krav och i slutändan kan jag inte annat än att hålla med. Det återstår en del jobb för att få till den här funktionaliteten men som vanligt när man har att göra med Stackers kan man vara tämligen säker på att det kommer att ske.

 

Kryptering, orkestrering av containers och DBaaS

Barbican (Nyckel / krypterings- hantering), Magnum (Container orkestrering) och Trove (Databas som tjänst – DBaaS) är tre andra projekt som är högintressanta för oss och som vi redan jobbar med att implementera i City Cloud. Under dagen var jag med på workshops med Magnum och Barbican projekten för att lära mig mer. Datalagring och säkerhetsaspekter är superviktiga för alla typer av moln och jag anser att Barbican verkligen presenterar ett antal lösningar på området.

Trove är något som våra kunder skriker efter och vi jobbar febrilt med att implementera projektet i City Cloud för att förenkla skapandet och hanteringen av databaser. Antalet databaser som stöds ökar ständigt och de flesta finns det redan stöd för, förutom MSSQL. Efter att ha lyssnat in på projektet och dess story är jag tämligen säker på att stöd för MSSQL kommer att finnas på plats inom kort.

Containers och orkestrering (automatisering) av containers är i ropet och det är något som vi verkligen vill kunna erbjuda våra användare. Magnum ihop med andra relaterade projekt såsom Kolla och Kuryr hjälper till att göra den här funktionen användbar och det har varit väldigt intressant att höra hur tänket är och hur allt är sammankopplat.

 

Det var vad jag hade att bjuda på idag och nu är det dags för mig att hänga på resten av gänget under tredje dagen här på OpenStack Summit i Barcelona. En dag äldre, mycket klokare och med svullna fötter inser jag att min beundran och respekt för den här communityn inte finner några gränser.

Tobias Rydberg, Senior Developer, City Network