City Cloud OpenStack uppdaterad till Liberty

Özgür Bal OpenStack Leave a Comment

Under förra veckan genomförde vi en stor uppgradering av City Cloud OpenStack till senaste och den hittills bästa releasen – Liberty. Det här är den första OpenStack releasen som har mera bidrag och aktivitet i nätverksmodulen Neutron än i beräkningsnoden Nova vilket är en tydlig trend som pekar på att mjukvarudefinierade nätverk blir mer och mer viktigt. För den som inte är fullt lika insatt så är OpenStack uppbyggt av en rad olika moduler där Nova och Neutron är de två största som har till uppgift att hantera dina virtuella maskiner respektive nätverkskopplingar.

Unknown

Som vanligt vid en uppgradering sker det en rad olika förbättringar i stabilitet, säkerhet och prestanda men det finns mycket mer. Med den här uppgraderingen kan vi på allvar börja titta på en rad nya funktioner som vi kan släppa till våra användare, om vi anser dem vara tillräckligt mogna.

Det är viktigt att noter att vissa av de funktioner som vi nämner nedan släpptes i tidigare versioner av OpenStack. Samtidigt är det viktigt att notera att det är skillnad på att en funktion finns med i en OpenStack release och att faktiskt vara redo för skarp drift. När vi släpper funktioner till våra använder måste vi säkerställa att de är stabila nog för att inte skapa problem för varesig våra användare eller oss själva.

Här kommer ett antal nya funktioner som vi har i beaktande just nu och som, med största sannolikhet, kommer finnas tillgängliga för våra användare under året.

 

DBaaS

Låt oss börja med Trove, Databas-som-tjänst modulen.

Konceptet är väldigt enkelt. Modulen låter dig som användare att köra igång databasinstanser med ett enkelt API anrop. Inget krångel med att konfigurera och installera databashanterare på varje instans och inget krångel med att ställa in och koppla dem rätt. En databasinstans i Trove är livskraftig och speglad över flera noder från start. Din databas kommer alltid att vara tillgänglig och synkroniserad mellan datahallar och potentiellt även över kontinenter. Ett enkelt API anrop är vad som låter Trove lösa all sammanlänkning åt dig och det gäller för övrigt alla funktioner vi tar upp i den här artikeln.

Trove ligger högt upp på vår egen önskelista och vi kan knappt bärga oss tills vår interna granskning ger oss klartecken att lansera.

 

 

VPNaaS

Näst på listan att lanseras är VPN som tjänst.

Den här funktionen kommer bli ett perfekt sätt att skapa säkra kopplingar mellan olika datahallar och om du dessutom kör dina applikationer över olika städer säkerställer du en tillgänglighet som heter duga. VPN som tjänst gör det enkelt att sammankoppla datahallar i OpenStack utan att behöva sätta upp egen VPN-infrastruktur. Du kan sätta upp en VPN-tunnel mellan datahallar och även från ditt kontor rakt in i din OpenStack-baserade IT-infrastruktur. Det är såhär du bygger hög tillgänglighet för dina applikationer och tjänster – genom att spänna ett internt nätverk över flera olika datahallar, till och med mellan olika moln.

VPNaaS kan öka dina applikationers tillgänglighet dramatiskt.

 

LBaaS

Näst på tur är Lastbalansering som tjänst version 2.

Lastbalansering som tjänst har funnits i OpenStack ett tag och även i City Cloud under det senaste året men funktionen har varit delvis begränsad. Hittills har du “bara” kunnat lastbalansera HTTP och HTTPS och enbart ett protokoll per lastbalanserade. I version 2 kan du själv definiera vilka portar som ska lastbalanseras och du kan använda samma lastbalanserare för flera olika portar vilket är en grym förbättring. Det här är ett perfekt verktyg för att lösa både skalbarhet och tillgänglighet.

 

Kombinationen av funktioner

blog

Du kan kombinera flera av de här funktionerna för att skapa riktigt häftiga saker. Här är ett exempel:

  1. Börja med att koppla ihop två datahallar med VPN som tjänst.
  2. Skapa en lastbalanserare i varje datahall.
  3. Se till att varje lastbalanserare har en publik IP-adress.
  4. Peka din publika DNS till dina IP-adresser.
  5. Skapa en webbserver i varje datahall och konfigurera varje lastbalanserare att lastbalansera mellan de båda webbservrarna.

Sådär! Nu har du skapat en webbfront som inte bara har hög tillgänglighet utan också är väldigt skalbar. Om din last ökar kan du bara köra igång fler servrar och lägga till dem i lastbalanseraren.

 

Synkronisera innehåll

Hur säkerställer du då att innehållet på dina webbservrar överensstämmer med varandra? Det är väldigt enkelt med två av de bästa funktionerna som finns i OpenStack, Trove och Swift. Använd Trove för att skapa databaser så säkerställer OpenStack att de finns tillgängliga i flera datahallar. Använd Swift för lagring för att säkerställa att dina filer finns tillgängliga i flera datahallar.

Alla funkioner i OpenStack är oerhört kompetenta men det är kombinationerna som verkligen skapar fantastiska lösningar.