Image för e-handel–Magento

Özgür Bal Okategoriserade Leave a Comment

downloadOm du har ett e-handelsföretag eller äger en butik har du med största sannolikhet gått igenom saker som inventering, lager, leverantörer, logistikkedja och allt annat som är relevant när man säljer produkter direkt till slutkunder.

Att flytta allt detta till webben är ganska logiskt. Internet är det ultimata skyltfönstret och förr eller senare måste alla företag se över de möjligheter som Internet erbjuder.

Som tur väl är behöver du inte börja helt tomhänt, det finns riktigt bra lösningar att använda.

Vad är Magento

Det finns en rad skräddarsydda applikationer för alla typer av behov på Internet idag. En av dem är e-handelsplattformar som har byggts i syfte att efterlikna en riktig affär där du lägger till och visar upp produkter för dina kunder på virtuella hyllor, allt komplett med onlinebetalningar och integration av olika betalsystem.

Vi som är i full färd med att bygga upp en samling av förinstallerade images i City Cloud kan förstås inte hoppa över e-handelslösningar. Därför släpper vi nu en image med en av de mest komplexa e-handelsplattformarna på marknaden – Magento.

Magento är en komplett e-handelsplattform som du kan använda för din e-handelssida.

Här är några av de viktigaste funktionerna i Magento:

  • Marknadsföring och verktyg för kampanjer
  • Analytics och rapporter
  • Produkthantering
  • Kundsupport

Installation

Magento är ett komplext system som kräver mycket resurser i form av processorkraft och RAM-minne. Även om det KAN installeras och köras i en delad webbhotellsmiljö rekommenderar vi inte detta. För att allt ska fungera bra och som det är tänkt behöver du minst en dedikerad server eller som i det här fallet en flexibel, virtuell server i City Cloud. Vi har sett till att Magento fungerar även med vår minsta serverinstans i City Cloud så att du kan börja testa och utveckla direkt utan att ta på dig för stora kostnader initialt.

I takt med att du behöver kunna ta emot fler och fler kunder ger du enkelt din server mer resurser i form av fler processorkärnor och mer RAM-minne. Detta gör du enkelt i vår administrationsgränssnitt med ett par enkla klick.

Vår Magento-image levereras med följande mjukvara:

Operativsystem: Debian GNU/Linux 6.0.2.1 64-bit

Webbserver: Apache 2

Databas: MySQL server 5.x

e-handelsplattform: Magento 1.6.2 (Community Edition)

Tillägg: Zend server för bättre prestanda och alla moduler som behövs för att köra Magento (cURL, Graphics Library, etc).

 

Slutföra installationen

För att slutföra installationen av Magento behöver du slutföra ett steg själv. Detta beror på att Magento genererar en krypteringsnyckel under installationen som används för att spara vissa konfigurationer i databasen. Vi har satt ihop allt annat så de återstående stegen är väldigt enkla:

1) Det finns två sätt att nå servern. Antingen genom att använda en dummy-domän som du ställer in genom att redigera din hosts fil (vanligtvis /etc/hosts på Linux eller Windowssystem32driversetchosts på Windows) som en administratör och lägga till följande:

din-servers-ip-adress magentosite.com

1.1) Peka sedan din webbläsare till http://magentosite.com och följ installationsstegen (2).

1.2) Alternativt, om du redan har pekat ett domännamn till din IP-adress, måste du uppdatera motsvarande Apache Virtual Host file som finns under /etc/apache2/sites-available/magentosite.com

Ändra raden ServerName magentosite.com till ServerName www.din-domän.se

Kom ihåg att starta om Apache2 med följande kommando på servern (som root): apachectl restart

2) Följ instruktionerna. En viktig del är att skriva in “/var/run/mysqld/mysqld.sock” (utan citationstecken) när du blir tillfrågad att lägga till en MySQL host. När du blir tillfrågad att ange en “Base URL” kan du ange http://magentosite.com om du inte redan har angett en domän.

När alla steg är genomförda är Magento installerat och klart!

 

Sammanfattning

Det här är ett första steg mot att utöka din verksamhet. Tänk på att man kan kombinera lösningar också, du kan exempelvis ha en hemsida i vår webbhotellsmiljö och din webbshop på en virtuell server i City Cloud.

Den här installationen av Magento är gratis men du kan enkelt uppgradera till betalversionen som ger dig mer support och ännu fler inställningsmöjligheter. Besök Magentos hemsida för mer information.

Kommentera gärna och ge oss förslag och feedback.