Hur man installerar debian på en virtuell server i City Cloud

Özgür Bal Okategoriserade Leave a Comment

openlogo-nd-100

Att sätta upp en ny virtuell maskin i City Cloud är ganska enkelt. När du har ditt kontoså behöver du bara gå till App Center på vår kontrollpanel och välja vilket operativsystem du vill installera. Vi har många varianter av Windows, Linux och även FreeBSD.

Dessa servermallar ger dig en grundinstallation av operativsystemet redo att köras igång inom några minuter. Visst är det enkelt och bekvämt men ibland vill du kanske installera hela operativsystemet från grunden. Vanligtvis för att du vill ha mer flexibilitet, ändra på avancerade alternativ eller om du kanske vill använda en ISO-fil som är ännu inte tillgänglig i App Center.

I den här guiden visar vi dig steg för steg hur man installerar en ISO-fil i City Cloud.

Kom igång

Du behöver logga in i kontrollpanelen varifrån installationen görs. Om du är inte City Cloud kund än, kan du skapa ett konto här.

Välja VM och markera Nya ​​VM och därefter installera från ISO. Följande fönster visas.

debian from scratch - new vm

Den här pop-up rutan är nästan likadan som den som kommer upp när man väljer att installera en mall från App Center. Skillnaden är att du i det här fallet måste välja en ISO-avbild, som pekar mot operativsystemet du vill installera (Ubuntu, Debian, Fedora Core, Gentoo, Windows Server 2008, FreeBSD, etc.), och att du kan välja en större systemdisk annan än i vanliga fall (vanligtvis 20GB eller 50GB). Du kan också välja vilka avancerade alternativ du vill köra på den här virtuella maskinen. Maskinvaruprofilen kan vara “small” under tiden du installerar upp din maskin, detta kan du förstås ändra senare. Då sätter vi igång och namnger vår server, väljer diskstorlek och hårdvaruprofil och sedan klickar vi på Skapa (create).

När vi gjort detta drar provisioneringsprocessen igång. Du måste vänta tills plattformen har hittat och allokerat dina hårdvaruresurser, som varierar från ett par till flera minuter beroende främst på storleken på din disk. När servern är klar, visas den under fliken VM och vi klickar på detalj ikonen (i) på servern.

debian from scratch - vm details general

Som vi ser här så har denna servern ingen IP-adress och det är pga. att servern inte har något OS installerat ännu. Det enda sättet att ansluta till servern är således genom VNC. I vår kontrollpanel finns en inbyggd VNC-klient men du kan självklart välja att använda exempelvis Tight VNC om du vill. För att använda en egen VNC-klirnt behöver du inloggningsuppgifterna som finns under fliken “Remote Console”.

debian from scratch - remote console details

Klicka på ikonen längst ned till höger (vid knappen Spara). Det här är en genväg till den integrerade VNC klienten som bara frågar efter lösenord. Observera att du behöver den senaste versionen av Java installerad på din dator för att detta ska fungera. Om du använder din egen VNC-klient, måste du ange IP-adress, port och lösenord.

Installera

Här har vi alltså anslutit till servern via VNC och ser välkomstskärmen för Debian GNU/Linux, nu är det dags att installera operativsystemet.

debian from scratch - step 1

Vi rekommenderar den grundläggande installationen, eftersom det är den snabbaste som finns. På nästa skärm måste vi välja vårt land eller region. Detta används för att avgöra din tidszon och ditt språk.

debian from scratch - step 2

Efter regions -och landinställningarna är det dags att sätta upp ett värdnamn. Ange ett ord som kommer att bli ditt värdnan.

debian from scratch - step 3

Därefter kommer du bli uppmanad att ställa in domännamnet. Om du är osäker, radera det som står i fältet och lämna det tomt. Du kommer att kunna konfigurera allt ordentligt senare när du skaffat ett domännamn och använder våra DNS-servrar. Just nu spelar det här med domännamn ingen roll då servern i sig får en publik IP-adress automatiskt.

På nästa skärm ska du välja ett lösenord för root-användaren.

debian from scratch - step 4

Se till att ange ett svårt lösenord, root-användaren är den med flest rättigheter på din server och även den som i fel händer kan ställa till mest oreda. Siffror, versaler, gemener och specialtecken bör användas. Efter det Du måste konfigurera en vanlig användare. Fyll i användarnamn och välja ett lösenord, se till att det inte är samma lösenord som till root-användare.

Här kommer disken setup.

debian from scratch - step 5

Nu är detta en av de saker som är bra med Cloud Computing, eftersom plattformen redan är konfigurerad för att hantera lagring behöver vi inte oroa sig om drivrutiner eller att lokalisera diskarna. Vi valde storlek och antal diskar när vi skapade servern. Här har du fyra alternativ, tre guidade en och en manuell för avancerade användare. Vi brukar köra på den första.

I nästa steg ska du välja vilken hårddisk du ska installera Operativsystemet på.

Därefter ska hårddisken partitioneras. Du kan välja alla filer på en partition, men vi brukar rekommendera att använda “Separat/home partition” alternativet eftersom det är mycket lättare att flytta användare från hem partitionen till en annan disk, om de växer för mycket i storlek.

Installation av grundsystemet

Vi har redan gjort alla grundläggande justeringar. Nu kommer vi till den delen där vi ska installera själva systemet.

debian from scratch - step 6

Säg nej till CD/DVD valet och säg ja till “Använd en nätverksspegel” fråga. Vi kommer att installera via nätverket och detta alternativet är mycket bättre eftersom det ger oss de senaste paketen.

debian from scratch - step 7

Vår datacenter och servrarna finns i Sverige, så det är bara logiskt att välja ett svenskt spegel. Detta garanterar, tillsammans med våra redundanta internetleverantörer, bra hastighet när du laddar ner paketen.

I den efterföljande skärmen får du att välja de paket som ska installeras. Om du är helt säker på att du inte behöver en grafisk miljö avmarkerar du bara det valet.  Se också till att du har kontrollerat SSH-servern så du kan fortsätta att använda SSH direkt efter installationen är klar, vilket är mycket snabbare än att använda VNC (och därmed säkrare). Tips: Du kan använda mellanslag på tangentbordet för att markera/avmarkera paket.

debian from scratch - step 8

Eftersom att nätverket automatiskt sätts upp med DHCP, vilket i sin tur ger dig en publik IP-adress, kommer dina paket att laddas ned och installeras direkt. Den här processen bör inte ta mer än ett par minuter.

debian from scratch - step 9

Nästa steg är att tala om för installeraren var boot loadern (ett litet program som körs igång samtidigt som servern bootar upp och väljer vilket Operativsystem som ska köras igång) ska finnas någonstans. Du kan välja att lägga den på en egen partition men det är generellt sett säkert att installera den på systempartitionen. Svara med andra ord JA på frågan (om du inte måste lägga boot loadern på något annat ställe).

debian from scratch - step 10

Om allt gått som det ska bör vi komma fram till denna sista skärmen som indikerar att installationen är klar och att du bör se till att ta ur cd-skivan. Oroa dig inte för det, systemet kommer att köra boot automatiskt från hårddisken. Välj bara att fortsätta och vi är klara.

Sammanfattning efter installationen

I stort sett är detta allt du behöver göra. Uppstartsprocessen ska inte tar mer än några sekunder och kommer att leda dig till följande skärm.

debian from scratch - initial screen

Vi är nu redo att börja använda vår nya server med Debian GNU / Linux installerat. Här använder vi Debian 6.0 64-bit men processen är densamma även för andra versioner.

Från och med nu kan du kontrollera din server genom en SSH-klient såsom Putty. IP-adressen hittar du under fliken VM och inloggningsuppgifterna är de som du angav under installationen. Kom ihåg att VNC alltid är tillgänglig (om du inte manuellt inaktiverar det) om du behöver kontrollera servern i framtiden och om du av någon anledning inte kan göra det via SSH.

Det var allt för denna gången och vi hoppas att denna guide kommer väl till pass när du behöver installera Debian från grunden. Vi kommer så småningom att publicera fler guider om hur man installerar olika operativsystem.