Färdig L.E.M.P-image nu i City Cloud

Özgür Bal Okategoriserade Leave a Comment

lempL.A.M.P. är ett välkänt akronym för en server som kör GNU/Linux, någon version av Apache och MySQL samt PHP. På senare år har en ny förkortning tagit allt större plats, nämligen L.E.M.P. Skillnaden på de två är att L.E.M.P kör Nginx istället för Apache. Nu finns en färdiginstallerad L.E.M.P-server i City Cloud!

Den ryska webbservern

Apache har länge varit kungen av webbservrar, framförallt sett till antalet installationer. Det har vuxit enormt mycket och helt enkelt blivit en de facto standard för den som vill använda en kostnadsfri webbserver. Problemet är bara att Apache med sin modul- och multiprocesshantering konsumerar extremt mycket RAM-minne.

Sakta men säkert har Nginx smugit sig upp och gjort sig ett namn. Numera, när man pratar om prestanda, är det vanligtvis Nginx man syftar på. Även om man har vissa konfigurationer som kräver Apache så kan man använda båda då Nginx är både en proxyserver och en lastbalanserare och kan ställas framför Apache.

Två av de största anledningarna till att använda Nginx är att det använder mindre RAM-minne och klara av att hantera många fler samtidiga anslutningar. Visst finns det negativa sidor, som att man måste skriva egna redirect-regler i konfigurationsfilerna (det finns ingen htaccess som i Apache) eller att man måste konfigurera och kompilera om alltihopa om man behöver lägga till funktionalitet då det inte finns några moduler. Kanske inte jättebesvärligt men jämfört med Apache, där du kan lägga till och ta bort funktionalitet i realtid, så är det ju lite skillnad.

Det här utgångsläget har med tiden eskalerat till att bli en allt hårdare strid om användarna. Apache meddelade nyligen att den kommande 2.4 versionen ska fokusera på prestanda och de tar upp Nginx som referensram. I slutändan spelar det mindre roll för slutanvändaren som vinner hur det än går.

Lite detaljer

Eftersom att vi inte har dynamiska moduler i Nginx så har vi inte heller mod_php.  Vi får alltså använda den fristående versionen av PHP och kommunicera genom CGI som är en standardmetod för att koppla samman webbservrar med applikationer som svarar med dynamiskt genererad HTML.

I det här fallet drog vi igång Nginx och använde oss av PHP-FPM (läs mer här), något som webbsidan på ett utmärkt sätt förklarade; “PHP-FPM (FastCGI Process Manager) is an alternative PHP FastCGI implementation with some additional features useful for sites of any size, especially busier sites.” Utöver detta så kan vi tillägga att vi använde GNU/Linux Debian 6.0.2.1 64-bit och lade till alternerande cachning för PHP som heter APC.

Tillgänglig i App Center

Även om Nginx är anpassad för att ge riktigt bra prestanda är det inte en magisk lösning. Vår image är uppsatt med standardvärden så du måste själv anpassa inställningarna utefter din specifika server. Standardinställningarna lirar fint med vår minsta serverpofil “small”.

Vi kommer återkomma till hur man kan ställa in de olika parametrarna i Nginx och PHP för att krama ur så mycket prestanda som möjligt. Tillsvidare finns imagen i vår App Center redo att installeras på dina virtuella maskiner.

Håll till godo!