Ubuntu 12.04 LTS i City Cloud

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

Förutom att lägga till olika images som innehåller förinstallerade verktyg adderar vi självklart ständigt uppdaterade och nya operativsystem. Nyligen släpptes Ubuntu 12.04 LTS som nu även finns i vår App Center.

Vad är LTS?

LTS står för Long Term Support. Kort och gott innebär det att Ubuntu-versioner med tillägget LTS har support och underhåll under en given tidsperiod. Serverversionen av Ubuntu 12.04 LTS (och från och med denna version även desktop-versionen) har 5 års support från releasedatumet vilket är april 2012.

För en produktionsserver, där vi gärna vill ha den senaste, stabila versionen av allting är Ubuntu 12.04 LTS idealiskt. Även om du själv ansvarar för att hålla all mjukvara uppdaterad är det alltid skönt att veta att någon står bakom distributionen och ser till att allting är testat och stabilt.

För detaljerad information om LTS kan du läsa mer i den officiella Ubuntu Wiki.

Uppdateringar så långt ögat kan nå

Det har gått två år sedan den senaste LTS-releasen och i den takt tekniken framskrider har det hänt en hel. Canonical, som skapat Ubuntu, har dock inte legat på latsidan.

Förbättringarna i gränssnittet är väldigt tydliga, både sett till användarvänlighet och funktion. Det nya gränssnittet heter Unity och ersätter alltså Gnome i den här releasen. Man ska dock ha i åtanke att det är Linux vi pratar om och självklart kan du installera andra gränssnitt om du önskar.

Linux kerneln är hjärtat i GNU/Linux och Ubuntu 12-04 LTS levereras med en väldigt modern kernel, version 3.2.0-23.

Att kerneln är modern är en sak men vad vi alla gör sen är att använda olika program och applikationer. Det är därför viktigt att ha tillgång till de senaste versionerna som ofta innehåller förbättringar och fixar. Kompilering fungerar förstås men det är alltid rekommenderat att behålla en källa för att säkerställa enkel uppgradering av servern. Tack vare Apt och Synaptic kan vi enkelt hålla våra servrar uppdaterade.

Ubuntu 12.04 LTS har förbättringar på alla områden. Filsystem, scehamläggning och viktigast för oss – förbättringar för servrar som kör i molnet. Listan är lång och för att läsa mer om alla nyheter rekommenderar vi Ubuntus officiella hemsida.