Skillnaden mellan fysiska och virtuella servrar

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

City Network tillhandahåller två typer av servrar, fysiska och virtuella. De fysiska servrarna köps in, installeras manuellt med OS och placeras sedan i vår serverhall där de får internetaccess så att du kan fjärrstyra dem. Vår virtualiseringsplattform City Cloud ger dig möjligheten att provisionera dina egna servrar direkt i webbläsaren och börja använda dina servrar på bara några minuter. De fysiska lagret och logistiken för City Cloud sköts kontinuerligt av oss så att hela systemet ständigt byggs ut, något som inte påverkar dig som kund.

De två serveralternativen har, från beställning till leverans, olika flöden. Detta kan vara bra att känna till innan du gör ditt slutgiltiga val.

Fysiska servrar

Införskaffandet av en fysisk server sker i följande steg.

Du beställer en server av oss på City Network och vi beställer i vår tur hårdvaran från vår leverantör DELL. Leveranstiden på en server är ca 5-7 dagar varpå en tekniker på vårt kontor placerar servern i vår serverhall, installerar valfritt operativsystem på den och allokerar ett IP-nummer till servern.

När denna processen är färdig får du som kund alla inloggningsuppgifterna till servern och har därefter full kontroll över den maskin som du hyr. Enda gången som vi på City Network behöver blanda oss i är om det ska göras en uppgradering av hårdvara eller om du behöver hjälp med att starta om maskinen rent fysiskt.

Vi ser till att din server alltid är igång och har tillgång till Internet genom redundanta strömförbindelser, UPS och dieselaggregat samt genom redundanta och BGP-peerade Internetförbindelser. Vår serverhall är byggd med ett enda syfte, att se till så att dina servrar och tjänster alltid är igång och tillgängliga.

Virtuella servrar

Virtuella servrar i vår molntjänst City Cloud fungerar i slutändan likadant som en fysisk server, de stora skillnaderna på fysiska och virtuella ligger i hur snabbt du får tillgång till dina virtuella servrar och hur enkelt och snabbt du kan uppgradera dem utan vår inblandning och med minimal nedtid.

Du börjar med att registrera ett konto i City Cloud och när du har bekräftat din e-postadress och identitet får du tillgång till vår kontrollpanel. I kontrollpanelen klickar du på Ny VM, väljer ett operativsystem och hur mycket resurser (processorkärnor och RAM-minne) samt hur stor diskyta din server ska ha. Det är allt du behöver göra, efter ett par minuter har din server skapats och du kan nå den via VNC eller SSH. Din server får automatiskt ett IP-nummer så allt du behöver göra är att börja installera de programvaror som din server ska köra.

Din server är igång tills du stänger av den med ett enkelt klick, direkt i vår kontrollpanel. Du kan klona, radera, starta, stoppa och pausa dina servrar precis som du vill. Dina virtuella servrar debiteras per timme för den kraft som du allokerat till dem, något du enkelt kan ändra i takt med att du behöver mer eller mindre kraft på den individuella servern. För avancerade användare har vi även ett fullskaligt API så att processen helt och hållet kan automatiseras.

Rätt verktyg för rätt ändamål

Vår molntjänst har uppenbara fördelar för alla som enkelt och snabbt vill komma igång med en egen server. Men betyder det att du måste gå över helt och hållet till att använda cloud computing och släppa alla tankar om fysiska servrar? Självklart inte, de olika tjänsterna är var och en för sig utmärkta för olika uppgifter och det finns tillfällen då du specifikt behöver ha en fysisk server. Med fysiska servrar kan du se till att du har en riktigt kraftfull maskin vars kraft är helt och hållet dedikerad till dig, något som är viktigt om man exempelvis ska ha en stor databas som kommer att vara diskintensiv. Om du behöver en specifik hårdvara för att din tjänst ska fungera som du vill, såsom extremt snabba diskar eller specifika processorer så kan detta alltid installeras i en fysisk server.

Om du å andra sidan precis startat din verksamhet eller om du är ett litet företag som sakta behöver skala upp verksamheten är servrar i City Cloud utmärkta för ändamålet. Kostnadseffektiviteten är oslagbar och möjligheten att skala om dina servrar med ett par enkla klick är vare administratörs dröm.

En sak som man inte ska glömma är att det ena alternativet inte utesluter det andra. Vi har många kunder som kör både fysiska servrar och servrar i City Cloud samtidigt, i samma system.

Sammanfattning

Trenden som vi ser är att fler och fler serverägare flyttar in i någon form av molnlösning, andra som precis börjat väljer ofta virtuella servrar redan från början. Vilket serveralternativ som just du bör köra styrs av vad din server ska klara av och vad den ska användas till. I de allra flesta fall kan vi rekommendera en virtuell server som ger dig kontroll över både serverns prestanda och kostnaderna. Med fysiska servrar betalar du för den kraft som du har beställt och att nedgradera eller uppgradera är inte alls lika enkelt som i City Cloud där du kan byta serverkonfiguration och därmed också din timkostnad på bara 30 sekunder.

Tveka inte att ta kontakt med oss för råd och tips när det kommer till valet av server, vi ger dig gärna möjligheten att kostnadsfritt testa City Cloud.