Privat lagring av din data i molnet med ownCloud

Özgür Bal Molnet, Uncategorized Leave a Comment

Tack vare molnets ankomst har vi flera tjänster som är riktade för att lösa problemet med lagring av filer på nätet. Till exempel skulle vi nämna DropBox, Google Drive eller kanske Box.net.

Med dessa tjänster kan du lagra alla typer av filer på distans och komma åt dem på vägen, varhelst och närhelst så länge du har en Internet-anslutning.

Ibland vill du ha dessa filer lagrade på en privat server och ownCloud är svaret på det. Tänk dig Dropbox i kombination med box.net men på din egen server och din egen lagringsyta. Datan hålls inom Sverige och du har full koll!  Nu med City Cloud och ownCloud kunde det inte ha varit lättare att ha det igång på några minuter. Läs vidare för att veta hur.

OwnCloud – direkt som image i City Cloud

OwnCloud (4.0.7) är ett fantastisk program som låter dig hålla dina filer på en avlägsen plats eller molnet, förutsatt att du har en egen server. Men det är bara toppen av isberget. OwnCloud har en stor webb front-end som tillåter dig att visualisera bilder, lyssna på audiofiler, organisera ditt liv med hjälp av en inbyggd kalender och även ha versionshantering för dina dokument. Allt du kan tänkas behöva faktistk och lite till när det gäller lagring av filer och organisation av dessa.

Det är också möjligt att ha olika användare med egna utrymmesbegränsningar. Eftersom du är administratör kan du bestämma vem som ska få tillgång och hur mycket utrymme de använder. Allt som krävs är ett användarnamn och ett lösenord.

Du kan också använda ownCloud genom att installera dess klient. Det är en liten applikation som du installerar på din dator och markerar vilken mapp du vill synka och hålla uppdaterad. Dvs mycket likt hur Dropbox fungerar. Bäst av allt – det finns klienter för Windows, Linux och Mac.

Instruktioner

Vi skapade en image med ownCloud redo att installera med ett klick. En image är normalt en fördefinierad mall med ett operativsystem och ibland, som i det här fallet, med något extra.

Om du inte har konto i City Cloud, oroa dig inte det är verkligen enkelt. När du har registrerat ett konto, eller om du redan har ett konto, gå vidare och skapa en server. Se till att du väljer den image som heter “OwnCloud”, du kan börja med en liten profil och sedan skala upp därifrån om det behövs.

Viktigt: Du måste koppla in till server via SSH, med klient som till exempel Putty och ändra  lösenord för admin. Standard uppgifter finns i beskrivningen för den virtuella maskinen. Processen är enkel och systemet kommer automatiskt att fråga efter ett nytt lösenord. Observera att när du har satt upp ett lösenord, kommer din terminal automatiskt stänga av och det är helt normalt.

Vänta några minuter och när din server är skapad, gå till detaljer och spåra publik IP adress. Du ser din IP adress längst upp i rutan. Slutligen, gå till denna adressen i din webbläsare: http://[ändra_till_din_IP_adress]/owncloud.

Som du kan se på bilden ovan – allt du behöver att göra är att välja admin användarnamn och lösenord. Se till att du väljer ett säkert lösenord så att ingen kan peta på dina privata filer genom att hacka ditt lösenord. Du bör ha minst 8 tecken och gärna en blandning mellan bokstäver, siffror och andra tecken som tex “!” mm.

Det är allt du behöver. Du kommer direkt in på hemsidan.

För att göra en snabb test, klicka på den vita pilen och välj en liten fil från din dator – gärna en bild. Du kommer att se en förloppsfältet i det övre högra sidan och sedan om du går till “Bilder” kommer du att kunna se den där.

Från och med nu kan du ladda upp alla typer av filer, den enda begränsningen är det tillgängliga utrymme. Alla servrar i City Cloud kommer med minst 20 GB som är en bra start.

Ytterligare möjligheter

Som vi nämnde kan du ha en klient installerad på din dator och dela filer med automatisk synkronisering av dessa filer. Igen – vanligaste exemplet på detta är Dropboxtjänsten.  Dessa filer laddas upp utan att du behöver göra något annat än att dra filerna till den specifika mappen. Var försiktig dock. Raderar du filen så raderas den även på de andra ställen som den synkats till.

Du vill kanske köra med din egen domän istället för en IP adress. Det gör du enkelt genom att skaffa en domän hos oss och i vår kontrollpanel där du också kan peka domänen till din IP adress via vår DNS tjänst.

Du kan också dela med dig av dina filer med vänner eller kollegor. Du kan också dela med dig genom en publik länk. Självklart kan du enkelt bläddra igenom de filer du har och välja vad du vill dela. För att se all funktionalitet ta en titt här.

Om du börjar jobba med denna lösning aktivt så är det inte otroligt att du kommer växa ur den initiala disken som du får i City Cluod. Du kan enkelt lägga till mer disk och här kan du läsa mer om hur du gör det.

Sammanfattning

Som du kan se kan du mycket enkelt få en helt egen server som har enorm kraft i kombinationen av tjänsterna som box.net erbjuder med Dropbox. Allt säkert på din egen server med din data här i Sverige. Du kan enkelt synka med kollegor eller dela filer med vänner privat – eller varför inte börja hålla koll på kalendern online i ditt eget kalendersystem.

Vi tycker detta fungerar fantastiskt för företag som dessutom kan välja att låta sina anställda ha möjlighet till att lagra annat än kanske bara företagsfilerna. Du separerar detta mycket enkelt.

Vi älskar enkla produkter som löser ett problem. ownCloud löser flera problem och vi rekommenderar verkligen att du tar en titt på denna lösning – istället för att sätta upp en filserver som är jobbig att hålla uppdaterad och än jobbigare att nå filerna.

Lycka till! Som vanligt når du oss till sent på kvällen i vår support om du har några frågor.