Ny image i City Cloud – Ruby on Rails!

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

Då ska vi se, vi lade nyligen till två nya images i City Cloud. En L.A.M.P server och en Windows server med MSSQL som har de nya VirtIO/BLK drivrutinerna. Här kommer nästa image som vi faktiskt blev tipsade om via Twitter.

Vår senaste image är alltså Ruby med alla tillbehör och packeterat med Nginx, en grym webbserver.

Ruby

Om man bara pratar om serversidan av webbutveckling kan man säga att de vanligaste programmeringsspråken som används är PHP, ASP.NET, Java och Python. Ruby är ett relativt nytt språk och även om det dök upp ungefär samtidigt som PHP tog inte användningen fart tills för bara ett par år sedan.

Tack vare dess enkelhet kommer man igång snabbt och smärtfritt och du får ett robust programmeringsspråk som kan användas till en rad olika användningsområden. 2005 dök Ruby on Rails upp, ett populärt ramverk för att skapa hemsidor och webbapplikationer.

Prestanda är allt

Nginx är en webbserver och en proxyserver. Med möjligheten att hantera tusentals anslutningar på enkel hårdvara är Nginx en beprövad och riktigt snabb mjukvara. Det bästa av allt är att det är open source vilket ger vem som helst möjligheten att använda koden och även att bidra tillbaka till den.

Eftersom att vi kör Ruby körde vi även in Phusion Passenger, även känt som mod_rails, som är utmärkt när man ska driftsätta applikationer för webben.

Information om imagen

Den här imagen är baserad på Debian GNU/Linux 6.0.2.1 64-bit vilken är hyfsat stabil och uppdaterad. Vi har även installerat RVM vilket står för Ruby Version Manager och är perfekt till att hantera flera ruby versioner samtidigt. Den funktionen kan komma väl till pass i en produktionsmiljö då man inte vill att något ska gå sönder om man uppdaterar Ruby och någonting har ändrats.

Här är en översikt:

  • RVM, version: 1.10.
  • Ruby, version: 1.9.3
  • Nginx (with passenger built-in, installed on /opt/nginx), version: 1.0.10
  • Rails, version: 3.2.1
  • Debian GNU/Linux: 6.0.2.1 64-bit

Vi har skapat en testapplikation som du kan använda för att snabbt se så att allt fungerar som det ska. Hitta din hosts file (vanligtvis /etc/hosts på Linux eller WindowsSystem32DriversEtchosts på Windows).

Skriv in din_ip_adress  rackexample.com och peka sedan din webbläsare till rackexample.com. Där bör du se en enkel html-sida där det står “Hello World”.

Sist men inte minst tackar vi @sandelius för förslaget och hoppas att du får nytta av den här imagen. Den besparar definitivt en hel del tid som kan läggas på utveckling och driftsättning av applikationer.

Som vanligt är det bara att kontakta oss eller lämna en kommentar om du har förslag på förbättringar eller om du hittar några fel i vår image.