Nu finns en färdig LAMP-server i vår App Center

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

Sedan vi lanserade City Cloud i slutet av 2009 har vi kontinuerligt lagt till nya images och uppgraderat dessa. Det finns en rad olika operativsystem att välja bland idag, bland dessa Ubuntu, Debian, CentOS, Gentoo, Fedora Core, Red Hat Enterprise, FreeBSD och Windows 2008 server.

Våra färdiga images gör att du kan få en installerad och klar VM på bara några minuter vilket i sin tur besparar dig en hel del jobb. Nu tar vi det ett steg längre och adderar mervärde till våra färdiga images.

Färdiga Images

När man installerar en webbserver, databasserver eller en applikation brukar processen bli likadan varje gång. Installera Operativsystemet, konfigurera dina inställningar, ändra standardvärden för att göra servern säkrare och slutligen installera programmen. Att exempelvis installera Apache på olika servrar är bara repetition, om och om igen. Enda gången som processen ändras är när man sätter upp en specifik sida (som kan kräva en specifik modul eller en speciell konfiguration).

Inom cloud computing är det få företag som tillhandahåller servrar som är färdiginstallerade med exempelvis Apache eller annan mjukvara. I vår webbhotellsmiljö gör vi det genom vår One Click-installer där man, utan förkunskaper och krångel, kan installera flera vanliga verktyg med ett klick. Nu börjar vi bygga upp ett liknande utbud av färdiga images för City Cloud.

Vår första image: L.AM.P.

Planen är att kontinuerligt förnya och släppa nya images till vår App Center, vi börjar redan idag med att släppa en image för L.A.M.P.

LAMP är en akronym för en populär plattform som består av en Linux-variant, Apache webbserver, MySQL databas och PHP. Den här uppsättningen låter dig ladda upp en hemsida (via SCP som är påslaget), skapa en virtuell host och sätta upp en databas.

Specifikationer

  • Ubuntu GNU/Linux 11.10 64-bit Server (Oneiric Ocelot)
  • Apache 2 (MPM Prefork) version 2.2.20
  • PHP version 5.3.6-13
  • MySQL server version 5.1

På imagen har vi skapat en användare och en virtuell host tillsammans med ett litet php-script som du kan använda för att testa att allt fungerar som det ska. All information såsom användarnamn och lösenord finns i image-beskrivningen i vår App Center.

Den här imagen är till en början i Beta, testa den gärna och ge oss dina synpunkter och eventuella rättelser.

Bara början

Vi planerar att under en period släppa en ny image varje vecka. Tanken är att börja med en uppsättning images som är de vanligaste installationerna, därefter kommer vi att utvärdera och eventuellt fortsätta med fler.

Har du förslag på en serveruppsättning som du vill att vi lägger till i App Center tar vi gärna emot dina synpunkter. Lämna gärna en kommentar här.