Migrera dina servrar till City Cloud OpenStack – del 2

Özgür Bal City Cloud, Molnet, OpenStack Leave a Comment

Nu när den nya OpenStack-baserade versionen av City Cloud finns tillgänglig för allmänheten är det dags att migrera dina servrar från den gamla till den nya plattformen. För att hjälpa dig att komma igång med flytten har jag satt ihop den här guiden. I mitt förra inlägg beskrev jag den förberedande processen. I den här artikeln går jag igenom hur du kopplar samman servrar och flyttar din data till City Cloud OpenStack.

Låt oss bara ta ett steg tillbaka och kika igenom processen först. Här är en översikt som visar vilka steg jag följer när jag flyttar mina servrar från den gamla till den nya City Cloud plattformen.

moving_gen1_to_openstack

Med Analysis och Deploy faserna klara kan vi nu börja koppla samman våra miljöer i de olika plattformarna.

tipDet finns olika tillvägagångssätt. Jag visar den metod jag själv använder för att flytta servrar och data. Dela gärna med dig av tankar och tycken eller egna metoder i kommentarerna nedan.

1. Koppla samman

Jag börjar med att skapa en ny maskin i vardera plattform, i varje serverhall där jag har mina produktions-servrar. Bilden nedan visar alltså förberedelsen för flytten mellan plattformarna i 1 serverhall (exempelvis London). På de nya maskinerna installerar jag OpenVPN. En av maskinerna kommer agera OpenVPN server, den andra agerar klient. Det finns inget krav att ha kopplingar mellan alla servrarna som ska flyttas mellan serverhallarna. Det räcker med att ha kopplingar mellan OpenVPN-servrarna – Låt oss för enkelhetens skull kalla dem för flyttmaskinerna hädanefter.

IC

 

warning-2-256Om du behöver hjälp med att konfigurera OpenVPN kan du alltid maila mig på info AT inovatech DOT be (engelska).

2. Flytta data

För att flytta data mellan City Cloud första generationen till City Cloud OpenStack kommer jag använda samma maskin(er) som jag använder för att skapa sammanlänkningen mellan plattformarna – Alltså flyttmaskinerna. Tricket är att skapa de nödvändiga volymerna på var och en av flyttmaskinerna. Antal och storlek beror på den analys som du har gjort enligt planeringsfasen.

När du har lagt till volymerna till flyttmaskinerna kan vi fortsätta med följande steg:

  • 2.1 Kopiera din data till flyttmaskinen i gamla plattformen
  • 2.2 Synca din data under migreringen
    • 2.2.1 Synca inom gamla plattformen
    • 2.2.2 Synca från gamla plattformen till City Cloud OpenStack
  • 2.3 Flytta volymerna till de nya servrarna

2.1 Kopiera din data till flyttmaskinen

I det här steget flyttar jag data från mina servrar i gamla plattformen till motsvarande volymer som jag har skapat på flyttmaskinen i gamla plattformen.

Ett verktyg som jag ofta använder är “Fast Data Transfer” (FDT). FDT är en applikation som effektivt hanterar dataöverföring och som klarar av att läsa och skriva i hög hastighet över WAN (med standard TCP). Det är kodat i Java, fungerar i nästan alla operativsystem och är enkelt att använda. Applikationen är gratis och kan laddas ned här: http://monalisa.cern.ch/FDT/.

Andra applikationer som också är kostnadsfria är: rsync, unison, robocopy, …

DM_fdt

 

OBS: Att flytta databaser är alltid komplicerat. Jag föredrar att köra en temporär replikering när jag flyttar databaser.

2.2 Synca din data under migreringen

När din kopia är klar behöver du fortfarande hålla datan syncad.

Det här steget fungerar likadant för 2.2.1 – Synca inom gamla plattformen och 2.2.2 Synca från gamla plattformen till City Cloud OpenStack.

Återigen använder jag flyttservern men inte med FDT utan den mer välkända rsync som körs som ett cronjob för varje volym jag vill synca. Tänk på att rsync enbart stödjer envägs-sync. För att köra tvåvägs-sync kör jag unison.

2.3 Flytta volymer till de nya servrarna

Det sista steget i processen.

En riktigt bra sak med volymerna i City Cloud OpenStack är att du kan koppla dem till olika maskiner precis som du vill. När du väl är klar handlar det bara om att koppla loss volymerna från flyttmaskinen och koppla på dem på dina nya servrar i City Cloud OpenStack.

Jag hoppas att den här artikeln ger dig stöd och tips för din migrering från den gamla plattformen till City Cloud OpenStack.

Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips i kommentarsfältet nedan.

 

Luc Van Steen

Luc Van Steen

Luc är en IT Specialist/konsult åt en av världens största IT-företag med ett huvudsakligt fokus på infrastruktur och integration. Nätverk, säkerhet, lagring, virtualisering, Linux, Windows och Scriptning är några av Lucs kunskapsområden. Luc är en av våra artikelförfattare i City Cloud bloggen och skriver om allt från de senaste nyheterna inom branschen till tips och trix för City Cloud användare.