Hur man installerar Ubuntu från grunden på en virtuell server i City Cloud

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

Vi skrev nyligen en guide om hur man installerar Debian GNU /Linux helt själv, den guiden hittar du här. Då Ubuntu är baserat på Debian har den här guiden många likheter med den guide vi skrev i förra veckan. Trots det skriver vi en ny guide för dig som vill ge dig på Ubuntu direkt och inte har testat Debian. I den här guiden går vi igenom hur man installerar Ubuntu 11.10 Server 64-bit, även känd som “Oneiric Ocelot”.

Kom igång

För att komma igång med din installation behöver du logga in i kontrollpanelen. Om du inte är kund hos City Cloud ännu kan du skapa ett konto här.

Från kontrollpanelens startsida, välj VM och markera Nytt ​​VM och därefter installera från ISO.

Pop-up rutan som du ser här är nästan likadan som den som du ser när du väljer operativsystem direkt från vår App Center. Skillnaden är att du i det här fallet måste välja en ISO-avbild, som pekar mot operativsystemet du vill installera (Ubuntu, Debian, Fedora Core, Gentoo, Windows Server 2008, FreeBSD, etc.), och att du kan välja en större systemdisk annan än vad man får om man installerar från App Center. (vanligtvis 20GB eller 50GB). Du kan också välja vissa avancerade alternativ som du vill köra på den här virtuella maskinen. För kostnadseffektivitet rekommenderar vi att du initialt väljer maskinvaruprofilen “small” under tiden du installerar din maskin, detta kan du förstås ändra senare. Då sätter vi igång och namnger vår server, väljer diskstorlek och hårdvaruprofil och sedan klickar vi på Skapa (create).

Processen med att skapa servern kan ta flera minuter, tiden beror främst på hur stor diskyta du valt att din server ska ha. När servern är klar, visas den under fliken VM.

Klicka på detalj ikonen (i) för servern för att gå vidare.

Som du ser har vår nya server inte fått sin IP-adress ännu, vi har ju inte ens ett operativsystem installerat på maskinen. Enda sättet att komma åt maskinen för att i sin tur kunna genomföra installationsprocessen är genom VNC. City Cloud har en inbyggd VNC-klient som du enkelt kan använda, självklart går det bra att använda vilken VNC-klient du vill om du inte vill använda vår. Under fliken “Remote Console” hittar du alla uppgifter som du behöver för att ansluta med VNC.

Klicka på ikonen strax ovanför “Spara”-knappen. Det är en genväg till den integrerade VNC-klienten som endast behöver VNC lösenordet för att ge dig tillgång till din maskin. Om du använder en egen VNC-klient måste du ange IP-adress, port och lösenordet.

Installera

När vi har anslutit till vår server via VNC ser vi installations-skärmen för Ubuntu GNU/Linux.

Det första man gör att välja sitt språk och sin region. Vårt datacenter är beläget i Sverige men du kan ange precis vad du vill här. Alla uppgifter kan självklart ändras senare.

I nästa steg blir du ombedd att ange ditt domännamn. Om du är osäker raderar du bara den text som står i rutan och lämna fältet tomt. Du kan ange ditt domännamn senare. Just nu spelar det ingen roll då alla virtuella servrar får en publik IP-adress som man använder för att nå servern.

Här väljer vi tidszonen, din server hittar automatiskt vilken tidszon du befinner dig i.

Då är det dags att sätta upp hårddiskarna.

Det här en sak som är riktigt bra med Cloud Computing. Eftersom att plattformen redan är konfigurerad för att hantera lagringen behöver vi inte oroa oss över drivrutiner eller att hitta diskarna. Vi väljer bara hur stora partitionerna ska vara och det är allt. Du har fyra alternativ, tre guidade och en manuell för avancerade användare. Vi väljer det första alternativet. När du kommer vidare ett steg ska du välja vilken disk som ska användas. Om du har EN hårddisk kopplad till din maskin väljer du den disken och installerar Operativsystemet på.

Sista steget är att godkänna att ändringarna skrivs till hårddisken, välj JA.

När det är klart blir du uppmanad att skapa en användare. Fyll i namn och lösenord för den nya användaren.

A nice option from the Ubuntu installation is that you can setup home directory encryption from the get go. This is useful to keep your files unreadable by other users, even if your hardware has been stolen. On the other hand, it might come with a small performance penalty. If unsure, answer “No”.

Installing av operativsystemet

Vi har gjort några grundinställningar och kommer nu till det steget där vi ska installera själva operativsystemet.

Du väljer själv om du vill att uppdateringar installeras automatiskt eller manuellt. Om din server ska användas i skarpt läge för exempelvis en hemsida rekommenderar vi att du väljer manuell uppdatering så att du har kontroll över när uppdateringarna görs och att de genomförs korrekt.

På nästa bild får du välja vilka standardpaket som ska installeras på din server. Säkerställ att du har OpeenSSH server markerat så att vi kan fortsätta och använda SSH direkt efter att installationen är klar. SSH är mycket snabbare, smidigare och säkrare än VNC. Tips: Använd mellanslag för att välja/ta bort paket. Nätverket konfigureras automatiskt med DHCP vilket i sin tur ger dig din IP-adress, dina installationspaket kommer att laddas ned direkt. Processen bör inte ta mer än några minuter.

Nästa steg är att tala om för installeraren var boot loadern (ett litet program som körs igång samtidigt som servern bootar upp och väljer vilket Operativsystem som ska köras igång) ska finnas någonstans. Du kan välja att lägga den på en egen partition men det är generellt sett säkert att installera den på systempartitionen. Svara med andra ord JA på frågan (om du inte måste lägga boot loadern på något annat ställe).

Om allt har gått som det ska bör du nu se den sista installationssidan. Den säger att installationen gick bra och att du ska ta bort CD-ROM. Systemet kommer dock automatiskt att starta från hårddisken så klicka bara på fortsätt så är vi klara.

Klart!

Det var allt och din server bör startas upp och vara redo att användas inom några sekunder. Tänk på att vi inte har satt upp något root-lösenord då den vanliga användaren redan är med på listan över administratörer. Du får med andra ord administrationsrättigheter genom att använda “sudo” kommandot.

Vi är nu redo att börja använda vår nya server med Ubuntu GNU/Linux. I det här fallet använde vi Ubuntu 11.10 64-bit men intallationsprocessen ser likadan ut för de flesta versioner.

Från och med nu kan du kontrollera din server genom en SSH-klient såsom Putty. IP-adressen hittar du under fliken VM och inloggningsuppgifterna är de som du angav under installationen. Kom ihåg att VNC alltid är tillgänglig (om du inte manuellt inaktiverar det) om du behöver kontrollera servern i framtiden och om du av någon anledning inte kan göra det via SSH.

Det var allt för denna gången och vi hoppas att denna guide kommer väl till pass när du behöver installera Ubuntu från grunden.