Svensk Fondservice–Kapitalförvaltning i molnet

Özgür Bal Kunder Leave a Comment

Svensk Fondservice är ett kapitalförvaltningsbolag som erbjuder enkel, oberoende och professionell förvaltning av premiepension (PPM) och fondförsäkringar. Företaget har på 4 år vuxit till att sysselsätta över 100 personer som tillsammans tar hand om närmare 95 000 kunder. Vi fick en pratstund med Nalle Jacobsson, CTO på Svensk Fondservice och ställde några frågor om företaget, deras verksamhet och självklart driftsmiljön som de har i City Cloud.

Berätta lite om Svensk Fondservice och er verksamhet, vilka är ni och vad gör ni?

Vi har skapat en service för människor som vill lägga tiden på annat än pension, samtidigt som de vill ge sina pensionspengar en chans att växa och ändå ha full kontroll över sitt sparande. Till vår hjälp har vi några av de bästa i branschen.

På 4 år har vår grundtanke tagit oss till att bli en av Sveriges ledande kapitalförvaltare med närmare 95 000 kunder och en förvaltad volym om 6 miljarder. Svensk Fondservice försöker tänka nytt i en extremt konservativ bransch, vilket har visat sig ge mycket goda resultat. Vi är ett privatägt bolag och sysselsätter över hundra personer med partners i Stockholm, Linköping, Borås och Örebro.

Vilka olika tjänster erbjuder ni era kunder och vad är placeringsrådet?

Vår huvudtjänst heter Pensionspaketet och är en helhetstjänst för kundens pension. Här hjälper vi kunden få en samlad bild över hur pensionen kommer att bli med en överblick över både pension, sjukförsäkring och livförsäkringar. Sedan hjälper vi kunden att placera kapitalet rätt för att ge dem störst möjlighet till en långsiktig avkastning. Pension består av olika delar; dels pension från Pensionsmyndigheten, dels från nuvarande och tidigare arbetsgivare och ofta även från ett eller flera privata pensionssparanden. Vi hjälper kunden få en helhetsbild och tillsammans med kunden lägger vi sedan upp en plan för hur de vill att sin framtida pension ska se ut.

Vårt placeringsråd består av några av landets främsta experter som med sin gedigna erfarenhet är grunden i Svensk Fondservice erbjudande. Placeringsrådet bevakar och analyserar finansmarknaden dagligen åt våra kunder för att på bästa sätt hjälpa kapitalet att växa på lång sikt. De utför omfattande makroekonomiska analyser i kombination med börs- och bolagsanalyser som sedan lägger grunden till våra stora vägval. Placeringsrådet sammanträder regelbundet och har en rådgivande funktion som bollplank till bolagets ansvariga förvaltare.

På vilket sätt gör ni detta bättre än era konkurrenter på marknaden?

Vi utmärker oss genom att lyssna till kundens behov och anstränga oss extra mycket att hjälpa kunden att hitta en så bra placering som möjligt inom ramen för kundens riskprofil. Vi är också extra stolta över våra aktiva analytiker i placeringsrådet som dagligen arbetar med att övervaka världsekonomin, olika marknader och branscher. Detta med ett enda syfte – att ge våra kunder maximal avkastning. I placeringsrådet sitter några av Sveriges vassaste analytiker, däribland Peter Malmqvist, Björn Davegårdh och Pekka Kääntä.

Resultatet talar för sig självt, Svensk Fondservice kunder har i snitt haft en avkastning med över 50% sedan 2008.

Vad kommer behovet av serverkraft in i bilden för er del?

Våra interna administrations- och CRM-system är egenutvecklade och webbaserade. De används av i princip alla företagets medarbetare, både interna och externa, både dagtid och kvällstid. Dessutom har vi över 90 000 kunder som ska ha tillgång dygnet runt till sin kundwebb. Flera av våra system är affärskritiska och kraven på driftsäkerhet och prestanda är höga.

Hur kom det sig att ni valde att lägga er drift i City Cloud?

Vi hade tröttnat på vår tidigare hostingleverantörs oflexibilitet, dyra priser och dåliga service. Vi hade ingen tidigare erfarenhet av cloud computing, men jag personligen hade mycket god tidigare erfarenhet av City Network i allmänhet från tidigare uppdrag/projekt.

Finansbranchen generellt har varit väldigt sega med att anamma molntjänster, men som jag nämnde tidigare försöker vi som företag tänka nytt i en extremt konservativ bransch. City Clouds löfte om 100% upptidsgaranti och lagring av all data i Sverige var också mycket attraktivt för oss. Efter två veckors utvärdering av både City Cloud och Onlinebackup.se med mycket goda resultat så bestämde vi oss för att det var dags att ta steget. Windows i molnet med City Cloud är verkligen inget luftslott!

Ni använder uteslutande Windows för era miljöer, hur kommer det sig?

Alla våra system är egenutvecklade i .NET så Windows är det naturliga valet för oss. På servrarna kör vi främst SQL Server och IIS.

Hur upplever ni City Cloud i allmänhet och våra nya Windows-images i synnerhet?

Vi migrerade från vår gamla lösning med dedikerade servrar till City Cloud på mindre än ett dygn, vilket borde säga en hel del om enkelheten och flexibiliteten i City Cloud. De få supportfrågor vi behövde ställa blev snabbt besvarade. Resultatet är en ny driftmiljö som är både stabilare och har bättre prestanda. De nya Windows-installationerna med VirtIO/BLK-drivrutiner upplever vi som mycket snabba och stabila, SQL Server och IIS går som tåget! Det känns enormt skönt att nu vara rustad för framtiden, att själva enkelt kunna skapa fler servrar och snabbt möta krav på ökad kapacitet.

Prova själv

Just nu kan du testköra en windowsserver kostnadsfritt i City Cloud. Ange koden WIN2012 när du skapar ditt konto på www.citycloud.se så bjuder vi på drift till ett värde av 2000kr. Du är igång och skapar din första server redan inom några minuter och betalar bara för det du använder – per timme.