Business is local – Cloud Computing is local?

Özgür Bal Cloud Computing, Drift i molnet, Molnet Leave a Comment

molnbild “Business is local” är ett uttryck jag hör än idag och ofta. Detta trots allt snack om globalisering och som i vår bransch – cloud computing i andra länder – fungerar även lokalt – eller gör det verkligen det?. Varför inte använda Amazons tjänst EC2 – de finns ju någonstans i USA och även någonstans i Europa? Ja – varför inte? Finns självklart massor av både för och nack-delar.

Marknaden är föränderlig och många svenska företag har anslutit sig till amerikanska tjänster i form av Amazons EC2, Salesforce.com, Microsofts Azure eller Google. Vi tror att med Sveriges och Skandinaviens uppvaknande och nu med våra egna regionala tjänster kommer bilden förändras vidare.

En av de absolut största anledningarna till att många kommer välja lokala/regionala spelare handlar om något så enkelt som kontakt och tillit. Har du problem med City Cloud ringer du ett Svenskt nummer och talar med Anders, Magnus, Mattias, Marcus eller kanske Olle eller någon av de andra lokala support-personer vi på City Network tillhandahåller. Vi pratar till och med svenska! Vem ringer du på Google? Faktum är att jag har ett flertal gånger försökt få tag på Google men de är nästan som ett spöke – de finns där men du kan inte ta på dem.

Samtidigt som jag skriver det så har Google faktiskt för första gången funderat på att öppna en kanal att nå Google. Detta är för deras Nexus One telefon endast (som vi för övrigt lottar ut några stycken). Rätt otroligt att ett så stort företag kan hålla sig så pass icke nåbara med alla de tjänster de har? Förändringar håller på att ske men det är motvilligt.

Läs gärna inlägget från Reuven Cohen om hans tankar just runt de regionala eller nationella cloud computing företagen. Han tror de kommer ta en stor del av de affärer som faktiskt är regionala eller nationella. Vi håller med och ser den trenden redan i dag genom de dryga 400 personer och företagen som nu driftar via City Cloud. Det finns skalfördelar som giganterna har – men samtidgt ser vi idag att de inte ger tillbaka det till kunden. Trots att vi ger en support du inte får hos dem – kan vi hålla priser som är långt under vad tex Amazon har. Microsoft har fått sänka redan och mer lär komma. Detta mycket tack vare utvecklingen bland de nationella spelarna – som tex City Cloud.

Som många av er vet, jobbar vi inte bara hårt för City Cloud som cloud computing tjänst, utan även att få cloud computing att växa i Sverige generellt. Vi tror att konkurrensen är sund och skapar än mer möjligheter för oss alla. Samtidigt driver det marknaden för cloud computing framåt. Det är fortfarande för få tjänster att välja mellan och för att det skall ta fart ordentligt måste både vi på City Network göra City Cloud ännu bättre men framförallt måste fler anamma äkta cloud computing. Räkna med ett intensivt år med massor av nyheter.

Definitionerna över just “drift i molnet” eller engelskans “cloud computing” har inte satts på ett sätt som gör att vi alla tänker samma sak. Flera organisationer jobbar på det. Vi tror att 2010 kommer vi riktigt långt på detta och en början på mer generell förståelse infinner sig. Är du intresserad av att engagera dig finns det flera organisationer – bland annat Cloud Sweden som du kan deltaga i detta arbetet. Vi på City Network har bla engagerat oss där.

Engagera dig och hjälp göra Sverige till en av de ledanden nationerna inom cloud computing.